Nieuwe sociale tuintjes in Zonhoven

Print
Nieuwe sociale tuintjes in Zonhoven

Nieuwe sociale tuintjes in Zonhoven

Zonhoven -

Begin deze maand werden de 25 nieuwe sociale volkstuintjes geopend op de Hoev. Onder de talrijke belangstellenden ook de VTZ, de Vereniging van de Tuinvrienden Zonhoven, die reeds van bij de start van het initiatief, alle hulp verleenden en hun infrastructuur ter beschikking stelde om infovergaderingen en dergelijke mogelijk te maken.

Het initiatief kon op ruime belangstelling genieten vanwege de VTZ zodat vrijwel het hele bestuur aanwezig was op de plechtigheid. Belangstelling, niet alleen uit sympathie of omdat het ecologisch tuinieren betrof. De belangstelling was er vooral omwille van de sociale rol die dit project in zich draagt. Vergeten we niet dat ook de VTZ zelf ontstond uit een volks initiatief, het Werk van de Akker, dat vooral basisbehoeften hielp lenigen: de tuin verschafte toen enkel en alleen eten. Zo is ook dit nieuwe project, dat zowel kansen biedt aan validen als aan mindervaliden, een sociaal project dat arbeidszorgende steun verleent om gezonde en ecologisch geteelde groenten te kweken. Een vorm van armoedebestrijding in de hedendaagse 21Ie eeuw, aldus de voorzitter van de vzw Werkende handen.

Daarenboven, stelt de VTZ, is dit een leerzaam project om mensen terug te voeren naar de basis van het tuinieren: niet alleen groenten telen, maar ook afval op een duurzame wijze leren verwerken. Een pedagogische functie in dit hedendaags project dat niet meer weg te denken valt uit onze meer en meer ecologisch bewustwordende maatschappij. Is het de crisis die ons leert terug te keren naar de essentie van veel verloren gewaande essentiële elementen, verbonden aan het cultiveren en telen van natuurrijke producten? Of is het gewoon het gezond verstand dat terug de overhand haalt op verspilling en gemakzuchtig consumeren? Wie zal het zeggen? In elk geval juicht de VTZ dergelijke initiatieven volmondig toe en wenst de komende tuinieren, zowel senioren als jongeren, validen als minder-validen heel veel vreugde toe.
Slim en ecologisch tuinieren is wat de VTZ o.a. met zijn komende activiteiten nog zal benadrukken, zoals in de maandelijkse conferenties: “Wat is er misgegaan met onze 1m²-tuin?” in november en “Vragen staat vrij” in december. Voor al wie wil en belangstelling heeft voor alle aangelegenheden met betrekking tot de tuin, siertuin, moestuin, bio-tuin, m²-tuin, enz. : welkom!
Info: Vandereyt Laurent tel. 011/813626


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio