Goed rapport voor resultaten van borstkankerscreening

Print
Neerpelt -

Het Centrum voor Kankeropsporing organiseerde op 20 oktober het tweejaarlijks symposium rond borstkanker in Hasselt. Voorzitter professor Guido Van Hal zette er de Vlaamse gemeenten waar meer dan 70% van de doelgroep deelnam aan borstkankeropsporing in de bloemetjes.

5 Limburgse gemeenten ontvingen hiervoor een oorkonde:
• Neerpelt: 73,1%
• Lommel: 72,3%
• Hamont-Achel: 72%
• Bocholt: 71,7%
• Overpelt: 71,3%

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De oorzaken zijn nog niet gekend. Hierdoor kunnen we borstkanker niet voorkomen. Tijdig opsporen kan gelukkig wel. Hoe vroeger een borstkanker opgespoord, hoe groter de kans op volledige genezing.
Daarom startte de Vlaamse Overheid in 2001 met een kwaliteitsvol georganiseerd bevolkingsonderzoek. Dit programma biedt vrouwen tussen 50 en 69 jaar gratis een tweejaarlijkse screeningsmammografie aan. Met dit onderzoek kan borstkanker opgespoord worden wanneer het nog zo klein is als een rijstkorreltje.

Zonder echo?
Voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar, zonder klachten die kunnen wijzen op borstkanker, is jaarlijks een betalende mammografie (vaak met echografie) niet nodig. Om de twee jaar een screeningsmammografie volstaat.

Een diagnostische mammografie is bedoeld om gevonden problemen verder te onderzoeken bij vrouwen met klachten of een verhoogd risico op borstkanker.
Een screeningsmammografie wil borstkanker in een vroeg stadium opsporen bij vrouwen zonder klachten. In het bevolkingsonderzoek is er een extra kwaliteitscontrole voorzien waarbij twee (soms ook drie) radiologen onafhankelijk van elkaar de borstfoto’s beoordelen.

Wacht niet tot morgen!
Neem uw gezondheid in eigen handen. Spreek erover met uw huisarts of gynaecoloog en laat om de 2 jaar een screeningsmammografie maken.
U kan meedoen door een voorschrift te vragen aan uw arts of door in te gaan op de uitnodigingsbrief die om de 2 jaar in uw bus valt. De uitnodigingsbrief geldt als voorschrift en bevat een afspraak voor een onderzoek in uw buurt. Past de voorgestelde datum niet of laat u zich liever onderzoeken in een andere mammografische eenheid? In de brief staat een gratis nummer dat u kan bellen voor een andere afspraak.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio