Brandweer

Jaren heeft Lanaken moeten wachten op deze indertijd voorgestelde oplossing! De Europese richtlijn voor noodhulp bedraagt 12 minuten, maar ondertussen blijven grote gedeelten van Zutendaal en andere landelijke gemeenten verstoken van snelle brandweerhulp. Met de klaarmakingstijd van 3 minuten inbegrepen heeft de brandweer van Genk (gekazerneerd in Winterslag) 18 minuten nodig vooraleer zij de Zutendaalse wijken of gehuchten Besmer-Stalken-Roelen met ca. 2.000 inwoners bereikt.

Jef Lemmens - Lanaken

Brandweerkorpsen werden in het verleden neergepoot in grote steden en gemeenten, maar tot dusver heeft men voor Zutendaal en vele andere gemeenten geen rekening gehouden met de lange aanrijtijden ten gevolge van het stijgend aantal auto’s, verkeersopstoppingen, verkeersdrempels en dgl.

Voor dit probleem is er maar een oplossing : vermits men brandweerkazernes niet kan verplaatsen, kan men wel de regio’s herindelen zodat zij niet meer gebonden zijn aan de aangrenzende gemeente maar aan de dichtsbijgelegen brandweerkazerne.

Indien de brandweer dan nog niet binnen de 10 minuten tijdgrens ter plaatse is, kan men overgaan tot de installatie van een voorpost en die zou men voor Zutendaal en Genk-Zuid kunnen installeren in of bij het ziekenhuis van Lanaken of Genk.

Aangeboden door onze partners