Val Saint-Lambert maakt doorstart na gerechtelijke bescherming

De rechtbank van koophandel van Luik heeft het reorganisatieplan van Val Saint-Lambert goedgekeurd. De befaamde kristalfabrikant zal activiteiten ontwikkelen en mikt daarbij op de opkomende landen.

"We stellen een interesse vast voor Europese luxegoederen", aldus Fabien Poncelet, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij de kristalblazer uit het Luikse.

belga.be

"We richten ons op China, de Arabische landen, Rusland, Libanon en in mindere mate ook op India. Die landen zijn volgens ons essentieel. Daar ligt de groei."In februari had het bedrijf bescherming voor de schuldeisers gezocht bij de Luikse handelsrechter via de wet op de continuïteit van de ondernemingen. De nieuwe eigenaars zeiden toen dat het bedrijf niet bedreigd was door een faillissement.+Het bedrijf heeft tijdens de periode van gerechtelijke bescherming een oplossing gezocht met de schuldeisers. Daarbij werd de termijn van de bescherming eind augustus verlengd tot 15 oktober. "Het opstellen van het plan maakte een verlenging van de procedure nodig", aldus de top van het bedrijf. "De onderhandelingen met de schuldeisers waren succesvol. Talrijke akkoorden werden gesloten, zelfs voor de samenkomst met alle schuldeisers."Dat plan werd op 10 oktober bij de schuldeisers ingediend. Het bevat ook voorstellen voor de werking van het bedrijf. Drieënveertig van de vijfenveertig schuldeisers gingen akkoord met plan. Dat werd vervolgens maandag bekrachtigd door de handelsrechter. Het bedrijf valt dus niet langer onder gerechtelijke bescherming.