Einde carrière voor onfortuinlijke voetballer bij VKM ?

VKM St-Truiden werkt in de derde provinciale C van het voetbal naarstig aan een promotie naar tweede provinciale. Daartoe brengen ze regelmatig jeugdspelers vanuit hun jeugdwerking naar de eerste ploeg; een initiatief dat alleen maar kan toegejuicht worden!

Ronny Schmitz

Om al dat jong geweld wat in het gareel te laten lopen, rekent trainer Nico Curto ook op zijn 'oudjes'. Na het afhaken, vorig seizoen, van kapitein Bert Vanswijgenhoven (gestopt), was Bert Stas dé speler die de collectiviteit moest helpen in goede banen leiden. Echter, Bert viel uit in de voorbereiding en moet nu lijdzaam toekijken hoe zijn makkers week na week proberen de punten te verzamelen om de poort naar tweede open te gooien. Een portret :

Bert (30) startte zijn jeugdcarrière bij grote broer, STVV. Tot zijn 17de speelde hij bij de nationaler vooraleer te verhuizen naar de, toen nog, UEFA's (nu U21) en nadien reserven van KVK Tienen. Hij speelde er drie jaar en verhuisde toen, samen met heelwat vrienden (waaronder Steffen Clerinx, nu ook VKM) naar Nieuwerkerken, dat toen net de promotie naar tweede provinciale had bewerkstelligd. Zeven jaar zou Bert er vertoeven, waarin hij een promotie naar eerste hielp afdwingen en ook Wim Preuveneers leerde kennen. Bert zou Wim, toen hij de overstap naar VKM maakte in 2010, terugvinden als trainer.Bij zijn arriveren bij VKM was Bert net gerevalideerd van een blessure na een ski-ongeval. Hierbij raakte de achterste kruisband van zijn rechterbeen gescheurd en had hij 9 maanden revalidatie achter de rug. Samen met die andere Bert (Vanswijgenhoven), maakte hij twee seizoenen het mooie weer op het middenveld van VKM, en trachtte hij met zijn werkkracht de ploeg naar een hoger niveau te tillen. Begin dit seizoen sloeg het noodlot opnieuw toe en scheurde Bert de voorste kruisband van zijn linkerbeen en werd de meniscus geraakt... Een maandenlange revalidatie dringt zich opnieuw op.

Uiteraard speelt bij zulke zware blessures het idee op om de schoenen aan de haak te hangen. En dat was ook bij Bert het geval ! Nu, enige tijd later klinkt hij wat genuanceerder en wil hij terug... als de medische wereld het toelaat ! Bert zal dan bekijken of hij zijn oude niveau weer zal kunnen halen en heel VKM hoopt met hem mee ! Moest het niet lukken, laat Bert de optie open om het te gaan maken in het trainerswereldje: de oudere jeugd (U13, U15, ...) zegt hem wel iets, maar 'voetbal spelen' krijgt voorrang, de combinatie is, met zijn job (Bert werkt bij VOKA Hasselt en verzorgt er reeds 6 jaar de politieke relaties en communicaties) en zijn vriendin Marjan, niet doenbaar.

Bert wil met zijn dertig lentes dus duidelijk nog iets betekenen in het voetbal en hopelijk kan hij volgend seizoen in tweede provinciale aan de slag, samen met zijn VKM-collega's. Hij is en blijft hun vurigste supporter en hoopt écht dat het hen dit seizoen lukt !

En wij hopen ondertussen Bert snel terug te zien op de velden, of zoals zijn vader, Norbert, citeert : "Bert valt op als hij er niet bij is". Een mooier slotakkoord kan dit artikel niet krijgen. Spoedig beterschap, Bert en tot gauw !


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio