Drie Limburgers vertegenwoordigden België op Internationaal Wereld Jeugdforum

Eind september werd er een internationaal wetenschappelijk forum georganiseerd naar aanleiding van de selectie van de stad Luik als kandidaat voor de internationale tentoonstelling in 2017. Luik Expo had voor die gelegenheid experts uitgenodigd om met deskundigen het thema van die expo te bespreken.

sofie coemans

Tegelijkertijd vond er het “Wereld Jeugd Forum” plaats, waar een 80-tal jongeren tussen 18 en 30 jaar vanuit de hele wereld geselecteerd werden om het thema van de expo te bespreken. Hier waren ook zeven Vlaamse jongeren bij. Voor Limburg werden Wout Bittremieux uit Dilsen-Stokkem, Sofie Coemans uit Hasselt, en Miel Wellens uit Peer afgevaardigd.

Het thema voor de expo van 2017 is ‘De Wereld openstellen, de Mensen terug verbinden, beter Samen leven’.. Een toepasselijk thema, waar de jongeren natuurlijk veel over te zeggen hadden. Tijdens de drie dagen van het jeugdforum werd het programma dan ook goed gevuld met debatten over de onderwerpen van de expo, interculturele ontmoetingen, workshops en bedrijfsbezoeken. Er werden meteen banden gesmeed tussen de jonge deelnemers.

Er werden 80 jongeren van uit de hele wereld uitgenodigd, samen goed voor 63 nationaliteiten, van IJsland, Australië, Madagaskar, Afrika tot Peru… De jongeren werden opgesplitst in 5 groepen, die de thema’s van de Expo 2017 omvatten; gezondheidszorg, onderwijs, transport, milieu, cultuur.

Er werden workshops georganiseerd waar er gediscussieerd werd rond “connectivity”, en hoe dit de thema’s kan beïnvloeden. Al de conclusies werden samengebracht tijdens een groepsdiscussie, waar een grafisch tekenaar dit in schema goot.

Er was ook tijd om bedrijven te bezoeken die al werken rond connectiviteit, zoals het opleidingscentrum van Francorchamps en een Universitair onderzoekscentrum in Luik. Op de laatste dag mochten we samen met de BIE-afgevaardigden ook deelnemen aan een grote tv-show, om onze conclusies voor te stellen. Hier werd ook de expo van 2017 nogmaals uitgebreid voorgesteld. De Waalse minister en de burgemeester gaven ook aan dat indien de expo in 2017 in Luik doorgaat, er een monument geplaatst zou worden voor de jongeren die meegewerkt hebben aan het forum. Verder was er ook tijd voor ontspanning, een sixties-tentoonstelling, party-evening, lunches, dinners,…

Connectiviteit is iets wat jongeren niet meer aangeleerd moet worden. Al voor het forum werd er via de Facebookpagina contact gelegd, maar ook na het forum vinden nog steeds vele gesprekken plaats. Nieuwe ontmoetingen gaan plaatsvinden in Luik, Brussel,… Iedereen was ervan overtuigd dat 2017 nog veel te ver in de toekomst was.De hoofdstad van Kazachstan, Astana is naast Luik ook kandidaat om de expo te organiseren. Eind november wordt er beslist wie uiteindelijk de gaststad gaat zijn voor de internationale tentoonstelling.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio