Euronext Brussel : Beurzen opnieuw gebukt onder eurocrisis

De Europese beurzen lieten het vandaag wederom afweten als gevolg van zorgen over de eurocrisis. In Brussel, waar de biotechwaarden hun feestje voortzetten, zakte de Bel20 met 0,84 procent tot 2.386,98 punten.

Veel nieuws viel er niet te rapen over de bijeenkomt vanmiddag tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Antonis Samaras.

belga.be

Merkel benadrukte dat Griekenland bij de euro moet blijven en dat ze ervan overtuigd is dat de aan de bevolking gevraagde inspanningen uiteindelijk vruchten zullen afwerpen. Die bevolking heeft daar niet veel oor naar, zo blijkt uit de harde protesten op de straat. "Wij staan niet te koop en zijn jullie kolonie niet", luidde het. Ook Spanje baart opnieuw zorgen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de Spaanse economie nog sterker zal krimpen dan verwacht en dat het land sowieso zijn begrotingsnormen niet zal halen. In Brussel zetten de financiële waarden hun neergang verder. Bij KBC ging er dit keer 1,96 procent af tot 19,22 euro, verzekeraar Ageas verloor 1,35 procent tot 18,67 euro. Ackermans & Van Haaren daalde met 1,21 procent tot 62,63 euro. Bij de telecomaandelen kalfde Mobistar 1,46 procent af tot 22,93 euro en ging Belgacom 2,19 procent lager tot 23 euro. Op de brede markt slaagde een reeks biotechwaarden opnieuw in een klim. ThromboGenix bleef profiteren van een positief analistenrapport en dikte 6,80 procent aan tot 37,70 euro. TiGenix haalde zijn inspiratie dan weer uit een positief artikel in een gereputeerd medisch vakblad en stoomde 4,71 procent hoger tot 0,89 euro.