Arnold Sauwenkring bestudeert Stokkem tijdens de Eerste Wereldoorlog

Print
Arnold Sauwenkring bestudeert Stokkem tijdens de Eerste Wereldoorlog

Arnold Sauwenkring bestudeert Stokkem tijdens de Eerste Wereldoorlog

Dilsen-Stokkem -

September was een drukke maand voor de leden van de Arnold Sauwenkring in Stokkem. “Naast de maandelijkse bestuursvergaderingen en de zondagse opening van het documentatiecentrum kwam er deze maand wekelijks een avond over de Eerste Wereldoorlog bij”, zegt Carla Belemans van de heemkring.

“Heemkunde Limburg en het Rijksarchief van Hasselt bieden de Limburgse kringen de mogelijkheid om in te schrijven op een reeks workshops, die ter plaatse bij de heemkring gegeven worden.”

“We hebben achtereenvolgens met de militieregisters, de vonnisregisters van de vrederechter, de rekeningen van het bureel voor weldadigheid, en het verslagregister van de gemeenteraad gewerkt,” vervolgt Jean-Pierre Segers. “We hebben gewerkt met kopies van stukken van ruim 100 jaar oud.”

Op de vraag wat hen het meest bijblijft antwoordt Jean-Pierre van Holzaet: “De militieregisters! Het doet toch iets als je daar de namen in ziet staan van jonge mannen die je nog gekend hebt toen zij al 70 of 80 waren.”

Jean Pierre Yzermans vergeet ook de rekeningen van het armenbureel en de verslagen van de gemeenteraad niet: “Je kan daar uit opmaken dat een werkman in de Eerste Wereldoorlog minder dan 2 frank per dag verdiende: amper genoeg voor zes broden.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio