Zwaar verkeer of zwakke weggebruiker?

Print
Zwaar verkeer of zwakke weggebruiker?

Zwaar verkeer of zwakke weggebruiker?

Een verkeersarm/autovrij centrum

Koning auto heerst in ons centrum in de vorm van doorgaand auto- en vrachtverkeer. Niet alleen moeten de vrachtwagens zoveel mogelijk geweerd worden van de Weg naar Zwartberg (oost-west), maar ook de noord-zuid (Weg naar Bree-Weg naar As) moet vrachtwagenarmer.

Een tonnagebeperking van meer dan 5 ton (behalve leveringen) moet overwogen worden. Een nieuwe omleidingsweg kan deze ook weg houden uit het centrum (niet via de Heidestraat!).

De Vlaamse overheid wil ook vrachtwagens (behalve voor leveringen) weghouden en van de N730 en zelfs uit Opglabbeek (behalve het bedrijventerrein).

Na de werken aan schoolomgevingen en de herinrichting van de Dorpsstraat heroveren voetgangers en fietsers ruimte op de auto: een breder voet- en fietspad! Maar er kunnen nog meer en andere voorzieningen voor de zwakke weggebruiker.

Aangenaam winkelen

Weg naar Zwartberg herbergt een aantal grote en kleine winkels, zelfs een paar baanwinkels. Dit betekent op drukke winkelmomenten heel wat autobewegingen. Waarom kan de Weg naar Zwartberg op zaterdagvoormiddag niet gedeeltelijk (éénrichtingsverkeer bijv.) of geheel verkeersvrij worden gemaakt? Zo kunnen onze winkelende medebewoners de straat heroveren en in alle rust, veilig en – wie weet – vlotter winkelen.