Vrijwilligers 'Soldatenlaarzen en kauwgom' op uitstap naar 1940

Print

Vrijwilligers 'Soldatenlaarzen en kauwgom' op uitstap naar 1940

Maasmechelen -

In Noord-Limburg loopt het project ‘Soldatenlaarzen en kauwgom’ op zijn einde. Vrijwilligers verzamelden daarvoor getuigenissen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het noorden van de provincie had vooral veel te lijden tijdens de Bevrijding.

Als afsluiting wilde de groep zijn ervaringen toetsen aan de verhalen in een andere regio. Dat gebeurde met een busreis op zaterdag 6 oktober. Het Grensschap Albertkanaal stippelde een dagtrip uit in de grensregio langs de kanalen (Zuid-Willemsvaart en Albertkanaal). Die moest op 10 mei 1940 de eerste stoot van de Duitse aanval opvangen.
De tocht begon in Vucht. Daar maakte op 10 januari 1940 een Messerschmidt een noodlanding. De inzittenden, twee Duitse majoors, bleken een kopie van het aanvalsplan op België ‘Fall Gelb’ bij zich te dragen. Een monument en infoborden op de Maasdijk vertellen dit verhaal. De gids wist er nog een leuke anekdote bij te vertellen. Op de dag van Churchills begrafenis schreef Jos Ghijsen een cursiefje over de Vuchtenaren. Volgens hem had geen enkele Vuchtenaar de moeite genomen de begrafenis op de televisie te volgen. Want in Vucht moeten ze niets van Churchill hebben. Die schreef immers in zijn memoires dat de Messerschmidt in Mechelen neergestort was. Onvergefelijk, in Vuchter ogen.

Na Vucht bezocht de groep in Neerharen de opgeknapte bunker bij de brug en de bunker ingebouwd in het sluiscomplex. Lanaken bezit nog veel erfgoed dat getuigt van de rampzaligste periode uit de recente dorpsgeschiedenis. Er zijn de monumenten voor de Grenswielrijders. Eén van hun drie Limburgse kazernes stond vlak bij de brug van Briegden. Omdat de nieuwe brug pas geopend werd voor het verkeer kon de gelegenheidstentoonstelling in een tent ook meegepikt worden.
Veldwezelt was het dorp dat de zwaarste tol betaalde in die meidagen. Meer dan 40 inwoners en 110 soldaten verloren er toen het leven. De aanblik van hun graven op het plaatselijke kerkhof is nog steeds aangrijpend.

Na het middagmaal kwamen de erfgoedlocaties in Riemst aan de beurt. Het ontwerp van de brug van Vroenhoven met de bunker en de gedachtenismuur roept bij iedereen het oorlogsgebeuren op. Even over de grens ligt de Maastrichtse begraafplaats waar ook heel wat Belgische soldatengraven te vinden zijn. Vlak daarnaast bleef nog een Nederlands bunkertje bewaard, uit de reeks die tegen België gericht was. Bedoeling was de Nederlandse de neutraliteit te onderstrepen. In vergelijking met de zware Belgische bunkers lijkt het eerder en betonnen tuinhuisje. Hun bouw was dan ook eerder symbolisch.
Eindpunt van de dagtrip was het militair ereperk van de gesneuvelde Grenadiers in Kanne. Op de Grensschapspaal van Landmark 14 aan de voet van de Zusserdel is de tijdig ontplofte brug in 1940 te zien. De wandeling naar de top van de Tiendeberg met het Nortonmonument vormde de afsluiting.

De historische gebeurtenis die de bevolking van de grensstreek zo sterk getekend heeft, is nog overal te herkennen, voor wie de erfgoedsporen lezen kan. Zoals bezoekers op zoek gaan naar een impressie van WO I in de Westhoek, kan onze oostgrens een beeld van de Tweede Wereldoorlog geven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio