Weldra Finse piste in Munsterbilzen

Print

Weldra Finse piste in Munsterbilzen

Bilzen -

De laatste tijd is het opvallend druk aan het Kapelhof in Munsterbilzen. Vrachtwagens, tractoren en ander transportvervoer rijden op en aan voor het lossen van houtsnippers/boomschors. Naast de nieuwe voetbalvelden, bestemd voor S.K. Munster en andere sportverenigingen, de minivoetbalpitch en de speelterreinen naast de Chirodroom, zal er binnenkort op deze plek ook een nieuwe Finse piste toegankelijk zijn voor menig sportbeoefenaars.

Wat is een Finse piste, en vanwaar deze naam?! Een Finse piste is een loop- of joggingspad met een minimale lengte van 800 meter en een breedte van minimum 1,50 meter. Bij de aanleg in Kapelhof heeft men extra veel aandacht besteed aan de ondergrond. Op bepaalde plaatsen was het erg vochtig en nat, wat het pad vroeger soms moeilijk beloopbaar maakte. Dit heeft men verholpen door de ondergrond met een speciale onderlaag van steenslag te voorzien. Een extra pluspunt is de grote gratis parking op een tiental meter van deze nieuwe piste.

De oorsprong van een Finse piste is terug te vinden in de Scandinavische landen, en dit concept is langzamerhand overgewaaid naar onze streken. Het is een speciaal loopparcours voor sportieve jog- en loopfanaten. De zacht dempende onderlaag geeft tijdens het lopen een licht verend gevoel, en voorkomt dan ook in veel gevallen vaakvoorkomende blessures, pijn of krampen. Tijdens het lopen kan de jogger ook zien welke afstand hij al afgelegd heeft, omdat er in het merendeel van de Finse pistes elke 100 meter een meterstand wordt aangeduid. Ten opzichte van atletiekpistes zijn deze Finse meestal gratis toegankelijk, zodat iedereen op een verkeersveilige manier kan sporten.

De officiële ingebruikname van de nieuwe Finse piste in Munsterbilzen zal door het stadsbestuur, en in samenwerking met de sportdienst, tijdig aangekondigd worden. Misschien wordt er zelfs een ‘inloopcross voor jongeren’ georganiseerd met de jeugdvoetbalafdelingen van Groot-Bilzen. Deze dag biedt de kans om geïnteresseerden nog eventuele uitleg van kostprijs, openingsuren en andere nuttige tips mee te geven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio