Chiromeisjes Halveweg vieren 50-jarig bestaan

Print

Chiromeisjes Halveweg vieren 50-jarig bestaan

Zonhoven -

De afgelopen 50 jaar zijn ze jullie zeker wel opgevallen, de vrolijke chiromeisjes van de Halveweg. Tegenwoordig zie je ze steeds in hun beige rokjes en rode T-shirtjes, maar als je terugdenkt, herinner je je vast nog wel de blauwe kleedjes of de bruine rokjes.

Elke zondag komen ze samen om de zotste dingen te beleven. En dat begon allemaal 50 jaar geleden toen pastoor E.H Vandebeeck de meisjes een aangename speelse zondagnamiddag wou laten beleven. Onder zijn impuls startte Zuster Jozefa met de leiding van een meisjesploeg. De eerste leidingskring vond plaats op 1 oktober 1961 in de meisjesschool op de Halveweg. Daar werden de eerste activiteiten gepland samen met Alice Lijnen als groepsleidster en met 5 andere jonge enthousiaste leidsters. De definitieve aansluiting bij het nationaal verbond gebeurde dan weer precies 50 jaar geleden in 1962.

Ook al hadden de chiromeisjes in het begin geen lokalen, toch amuseerden ze zich allemaal te pletter en waren ze stuk voor stuk gemotiveerd om iedere zondag plezier te maken op de speelplaats van de meisjesschool. Regelmatig werden er optochten gehouden door de straten van de Halveweg met de vlag voorop en gaf onze chirogroep ook getuigenis van ons christen zijn door elke zondag in groep al zingend naar het lof te gaan.

Met de tijd groeide de Chiro uit tot een jeugdbeweging met 4 afdelingen waar natuurlijk ook 4 lokalen voor nodig waren. In 1973 konden we onze eigen lokalen rechtzetten. Op een lapje grond achteraan de tuin van de zusters bouwden enkele ouders onze huidige lokalen. De parochie gaf wat spaarcentjes en zo kregen onze lokalen een dak. Ook de leidsters en chiromeisjes droegen hun steentje bij, zo organiseerden ze een bonte avond, tombola, wafelverkoop, enz. De bouw van de lokalen was zeer belangrijk, want ook nu wordt er nog steeds iedere week gespeeld, gebabbeld, veel gelachen en worden er vooral veel knotsgekke avonturen beleefd.

Als je ons eerste lokaal binnenwandelt, zie je vele bivakfoto’s hangen. Met veel enthousiasme en weinig comfort gaan we elk jaar op bivak. Het bivak is nog steeds het hoogtepunt van ons chirojaar; 50 jaar Chiro wil dus ook zeggen 50 jaar bivak. Iedereen die er ooit bij was weet wat het betekent, een weekje met al de chiromeisjes verhuizen. Soms gaan we ver weg, soms blijven we dichtbij, maar aan elk bivak hangen zo veel verhalen en herinneringen dat we er nog vaak met veel plezier aan terugdenken. Bij elk bivak denken we ook terug aan diegenen die ons geholpen hebben: de auto-of camionbestuurders, de opbouwers, de kookouders, de begeleiders en begeleidsters en vooral de leiding. Elk jaar opnieuw werd er veel tijd en inzet gevraagd van de leidsters, die met veel plezier klaar staan voor onze meisjes. De bivakmomenten zijn dan ook wellicht de mooiste belevenissen uit die 50 jaar Chiro.

Het 50-jarig bestaan van onze Chiro kunnen we dus niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom organiseren we op zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2012 een feestweekend!

Kom mee speuren tijdens de zoektocht, beleef 50 jaar Chiromeisjes Halveweg op onze tentoonstelling of kom gezellig meegenieten en meezingen rond ons kampvuur!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio