Europese Commissie lijnt twaalf prioriteiten af voor uitdieping eengemaakte markt

Print
Europese Commissie lijnt twaalf prioriteiten af voor uitdieping eengemaakte markt

Europese Commissie lijnt twaalf prioriteiten af voor uitdieping eengemaakte markt

De Europese Commissie heeft vandaag een actieplan gelanceerd om de unieke Europese markt uit te diepen. In de komende maanden moet het plan een reeks concrete oplossingen opleveren in twaalf domeinen, gaande van transport tot elektronische handel.

"De verwezenlijking van de interne markt is een onafgebroken taak en vormt de kern van de Europese groeiagenda waarmee de huidige economische crisis moet worden aangepakt", luidt het in een persbericht.

Zo voorziet de tweede "Single Market Act" onder meer in het openbreken van de nationale markten voor passagierverkeer over het spoor en die van het maritiem verkeer en in het versnellen van het "unieke Europese luchtruim" waarvan de fragmentatie "de luchtvaartmaatschappijen vijf miljard euro per jaar kost", aldus bevoegd eurocommissaris Michel Barnier. Ook op vlak van energie mikt het dagelijks bestuur van de Europese Unie op een effectievere toepassing van de bestaande wetgeving. Elektronische facturatie zou ook de norm moeten worden, terwijl eenvoudigere, betrouwbare betalingsdiensten voor een vlottere elektronische handel moeten zorgen. Voorts voorziet de Commissie de ontwikkeling van de Eures-portaalsite voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling en aanwerving, wil het fondsen voor langetermijninvesteringen beter mobiliseren en de procedures rond grensoverschrijdende insolventie moderniseren. Het geheel aan maatregelen moet tegen de lente van 2013 al leiden tot meerdere wetgevende voorstellen. De niet-wetgevende ingrepen volgen dan tegen het einde van het jaar. Barnier maakt zich sterk dat de uitvoering voor Europa twee tot vier procentpunten groei kan opleveren.