Nog één keer: Radio Grensland

Print

Nog één keer: Radio Grensland

Kinrooi -

We schrijven 1981. Weert kende diverse etherpiraten die onafhankelijk van elkaar op vaste tijden in de lucht waren. Dit ging voor veel stations lang goed, maar voor anderen duurde de pret korter, wanneer ze een bezoekje kregen van de toenmalige Radio Controle Dienst (R.

C.D.) die altijd vergezeld was van de plaatselijke politie. Henk Wouters, Pierre Vervoort en Leon van Berkom togen de grens over naar België omdat daar de regelgeving vele malen soepeler was. Het drietal kwam in Molenbeersel terecht en ging daar vanuit ‘’t Fort’ aan de Weertersteenweg onder de naam ‘Radio Grensland’ van start. Wat men destijds nog niet wist, was dat men geschiedenis zou schrijven.
Radio Grensland startte om precies te zijn op 23 juli 1981 op 101.2 MHz met het maken van programma's op 120 minuten cassettes. Dat was in het begin van het jaar 1984 nog maar zo’n 12 uur per week.
Later werd nog uitgezonden op 100.95 MHz en 107.2 MHz.
Het format ‘familieradio’ sloeg aan. In vele huiskamers en autoradio’s schalde het geluid van Radio Grensland, van Sittard tot Weert en van Bree tot Maaseik. Uit een enquête, in 1985 gehouden bleek dat dagelijks ruim 75.000 mensen naar de zender luisterden.
In de hoogtijdagen kende Radio Grensland meer dan 60 medewerkers, die vrijwillig vele uurtjes radioprogramma’s verzorgden. Van heinde en verre kwamen deze mensen.

Omstreeks 1988 verhuisde Radio Grensland naar het hartje van Kinrooi. Hier werd een modern studiocomplex gebouwd. De zender was 24 uur per dag in de lucht en was ook via het kabelnetwerk in Nederlands-Limburg te ontvangen. De etherfrequentie 107.2 MHz werd omgezet naar 105.1 MHz. Medio 1990 sloot de zender zich aan bij de keten ‘Jouw Beste Lokale Radio’, de voorloper van de landelijke Contact-keten. Eind 2003 ging de stekker uit de zender. Vele medewerkers van toen zijn momenteel betrokken bij omroepprojecten in België, Nederland en Duitsland.

REÜNIE
Een groepje van ongeveer tien personen is druk doende met het organiseren van een reünie. Zaterdag 3 november 2012 zal deze plaatsvinden bij zaal ‘Molendorp’ in Molenbeersel.

DRIVE-IN
Een veelbezocht en populair verschijnsel tijdens de glorietijd van Radio Grensland was de Grensland Drive In Show. Deze ‘rijdende discotheek’ trok vele bezoekers in zalen, bij feesten en partijen. De organisatie van de Grensland reünie heeft daarom besloten om de drive in ook eenmalig terug te laten keren. Enkele populaire dj’s van Radio Grensland zullen zaterdag 3 november vanaf 22.00 uur hun kunstje nog éénmaal vertonen in zaal ‘Molendorp’ in Molenbeersel. De entree van dit gebeuren is gratis.

INFORMATIE
Op de website van Radio Grensland is veel informatie te vinden, verhalen uit de oude doos, anekdotes van ex-medewerkers, foto’s, video’s, programmafragmenten en meer.
Tevens is het mogelijk om je op de site in te schrijven voor de reünie en vind je alle informatie over de Grensland Drive In Show waar iedereen van harte welkom is op zaterdag 3 november.

De website: www.radiogrensland.be.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio