Bilzen massaal de bomen in

Print

Bilzen massaal de bomen in

Bilzen -

Op landcommanderij Alden Biesen werd in het weekend van 28 en 29 september een succesvol fruitplukevenement gehouden. Met de laarzen in de aanslag en het vooruitzicht van goudkleurig appelsap spendeerden vele bezoekers hun dag in de boomgaarden.

In 2011 is het Agentschap voor Natuur en Bos gestart met het opstellen van een Harmonisch Park en Groenbeheerplan, dat een studie, visie en een beheersvoorstel voor het volledige domein Alden Biesen omvat.

"In dat plan kwam een aantal knelpunten naar boven", vertelt Jasper Goffin, verantwoordelijke voor de sectie regionale landschappen binnen het Agentschap voor Natuur en Bos. Er werd weinig tot geen gebruik gemaakt van het fruit dat de typische boomgaarden rond de landcommanderij jaar na jaar produceren. Dit is niet alleen zonde van het fruit, het is ook funest voor de gezondheid van de hoogstamboomgaarden", legt hij uit. "Er bestond gevaar voor takbreuken door het gewicht van het fruit. Bovendien zouden de bomen vervroegd afsterven als het fruit niet tijdig wordt geplukt." Om dat te voorkomen, groeide het idee om een openbare, gratis fruitpluk te organiseren. Het concept is simpel: na aanmelding mag iedereen zoveel fruit als hij kan dragen komen plukken en mee naar huis nemen. De vruchten kunnen desgewenst ook ter plaatse in de sapmobiel tot sap geperst worden.

Partners

"We zijn op zoek gegaan naar zoveel mogelijk partners om bij dit evenement te betrekken", vertelt Goffin. Zo werd onder andere samengewerkt met VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, die dit jaar startte met het project 'Leve de appel', een actieplan rond voedselverspilling. "Het initiatief van VELT sluit perfect aan bij de doelstelling van ons evenement. Ook Oxfam Wereldwinkel en de lokale Natuurpunt afdeling zijn mee in ons project gestapt", zegt Goffin.

Succes

Het fruitplukevenement is volgens Goffin absoluut geslaagd te noemen. "Zo'n talrijke opkomst van plukkers hadden we niet verwacht. In een mum van tijd waren alle plaatsen opgevuld. We hebben zelfs heel wat aanvragen moeten weigeren", lacht de groenexpert. Op vrijdag waren de plaatselijke basisscholen aanwezig. "Veertien klassen, in totaal zo'n 350 leerlingen, verzamelden onder begeleiding van hun leerkracht heel wat appels." Wegens het grote succes van deze eerste fruitpluk zullen er waarschijnlijk volgend jaar bijkomende plaatsen worden voorzien voor een soortgelijk evenement. "Eventueel kan er in de toekomst ook op andere locaties die eigendom zijn van Natuur en Bos een dergelijk fruitplukevenememt worden georganiseerd", hoopt Goffin. "Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de Abdij van Herkenrode in Hasselt of in onze boomgaarden in Borgloon."

Plukken met het hele gezin

De vele bezoekers reageerden alvast enthousiast. "Het is leuk om onze kinderen te laten zien hoe de productie van appelsap in zijn werk gaat", vertelt Iris Philippeth, die voor de gelegenheid met het hele gezin afzakte naar Alden Biesen. "We hebben maar liefst negen zakken met appels geplukt. Het merendeel zullen we laten persen door de sapmobiel. We vinden het een schitterend initiatief!"

© 2012 - StampMedia - Valerie Schreurs, foto's: Machteld Bollen


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio