'Dag van de Wijers' in de Maten

Print

'Dag van de Wijers' in de Maten

Genk -

Wijers is een oude benaming voor een vijver waarin vis wordt gekweekt. Die viskweek startte ooit onder impuls van de abdij van Herkenrode. Het Regionale Landschap Lage Kempen heeft 1050 vijvers verspreid in midden Limburg waarvan er 35 in “De Maten”.

Dit uitzonderlijk gebied wordt beheerd en onderhouden door Natuurpunt. Tijdens deze dag stelde Natuurpunt de Maten open voor bezoekers.

Bij Herman, Jan en Willy leerden we over de natuur vroeger en nu; wat laag- en hoogveen was, turfsteken en plaggen.

De vissersclub “De beekvissers” nam de taak over om een vijver leeg te vissen. We zien karper, snoek, zeelt, rietvoorn, zonnebaars en de zwanenmossel. De vijver wordt een tijdje leeg gelaten om de sliblaag te laten inkrimpen en plantjes een nieuwe kans te geven.

Ook kwam het Kneippstraattracé ter sprake. Hiervan wordt gezegd dat het tracé vlak langs de Maten komt. Natuurpunt Genk informeerde de wandelaars over de impact en effecten dat dit tracé zal hebben op het natuurgebied.Het alternatieve tracé langs de Universiteitslaan en zo de Westerring is een goed alternatief.

Bij de volgende stand hadden we een mooie uitleg over de larven, watermijten, staafwantsen, poelslakken, watertorren.

Het was een mooie dag waar vele gezinnen gebruik van gemaakt hebben zoals, Lamly en Castro, Olivier Dirickx met de kinderen Lukas, Johanneke, Jacobe en Samuel, de familie Nijs en de kleine Flores (5) Gelders genoot opvallend van de vrije natuur.

Achteraf nog even verpozen in de Taverne “De slagmolen “ dat voor deze gelegenheid was opengesteld.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio