Hoe werkt een kartel nou precies?

Heel wat Lummenaren zitten met een ei in de broek als ze aan 14 oktober denken. Hun traditionele partij zit in een kartel. Ze vragen zich af hoe ze trouw kunnen blijven aan hun partij als de kartelpartner niet naar hun goesting is? Wie profiteert allemaal mee van jouw stem?

Liesje Verhemeldonk

Lummen is een frappant voorbeeld van kartelvorming: maar liefst 5 partijen trekken naar de stembus met één of meerdere partners. Zelfs als je al de voordelen van lokale kartelvorming in acht neemt, blijft de vraag in je hoofd spoken: gaat jouw stem wel echt naar de kandidaat van jouw keuze.

Laten we uit gaan van het voorbeeld sp.a-Groen. - Wil je de socialisten in de gemeenteraad, kleur dan zeker de bolletjes van de sp.a- kandidaten op de lijst. - Wil je stemmen voor Groen, stem dan zeker op een groen-kandidaat.- Ken je mensen van sp.a alsook van Groen, die je een stem wil geven? Geen probleem: je kleurt binnen 1 lijst al de bolletjes van de kandidaten die jij verkiest.- Uiteindelijk zal de kandidaat met de meeste stemmen een plaats krijgen in de gemeente- of OCMW-raad.- Vermijd lijststemmen als je wil dat je stem naar jouw partij in een kartel gaat. Je kan dan beter naamstemmen geven. Het is voor kandidaten ook nog eens leuker als ze een extra naamstem krijgen.- Uiteraard gelden deze tips voor alle partijen van alle kartels.

Vergeet niet dat u op 1 lijst zoveel bolletjes mag kleuren als u wil.

Ookal staan de namen op de lijsten in de advertenties misschien in verschillende kleuren gedrukt. In het stemlokaal zullen de namen van alle kandidaten en van alle lijsten in het zwart gedrukt staan. Onthoud dus, voor je naar het stemlokaal vertrekt, welke naam binnen het kartel bij welke partij hoort.

Wij hopen de verwarde Lummenaren hiermee gerust gesteld te hebben. Bij verdere vragen raden wij je aan om de kandidaten of lijsttrekker van jouw partij te contacteren. Lees ook pagina 3 in ‘delummenaar’ over hoe je geldig moet stemmen.

Meer over Gemeenteraadsverkiezingen

Aangeboden door onze partners