De Mysteries van de Holsteen, een relaas van sagen en verhalen over Zonhoven

50.

50 edities geleden startte ik, meer dan een jaar geleden, een relaas van sagen en verhalen over Zonhoven, als eerbetoon aan grootva “Tunke Stes”, Antoon Stesmans en mijn schoonfamilie, maar ook om uitdrukking te geven aan een dankbare genegenheid te mogen leven en wonen in de complexloze, stille en eenvoudige heidegemeente Zonhoven.

sylvain verbeeck

Mijn voorliefde voor geschiedenis was daarbij niet alleen een handig excuus, maar ook en vooral een perfect middel om Zonhoven meer dan centraal te plaatsen vanuit een oergeschiedkundig perspectief dat haar eigen is, nl. de Holsteen. Daaromheen wat mysteries weven was helemaal niet moeilijk, mysterieus als de plaats zelf is.

Omdat je nu eenmaal ergens moet beginnen, liet ik grootva 642 voor Christus als beginpunt van een hele reeks - vaak minder bekende - legenden en verhalen starten, die ik gretig noteerde gedurende lange zwoele zomeravonden in de jaren 70 van de vorige eeuw. Legenden en verhalen die ik de Zonhovenaars niet wilde en niet mocht onthouden, als een soort van heemkundige bezorgdheid voor en bijdrage aan het “geschiedkundig” patrimonium.

Zo ontstonden achtereenvolgens Igiswald van Holsteen, de druïdedynastie Gerosbold, werd er “verklaard” hoe Zonhoven niet alleen aan de basis lag, maar ook de opbloei van het Graafschap Loon betekende, hoe de Zonhovenaar Suske van Jeanne van de Lange de overwinning tegen de Fransen in 1302 in de wacht sleepte, hoe de Da Vinci Code met grote stelligheid in Zonhoven opgetekend werd, hoe Zonhovenaars uiteindelijk Columbus hielpen bij het ontdekken van Amerika, werden de ware achtergronden van de Paalsteenconflicten “verduidelijkt”, hoe de koningin Christina van Zweden Zonhoven gul begiftigde, … Tussendoor werden de legenden over Sint-Elooi, de Langeman, de dolende man, de Sokkenrijders, e.a. nader toegelicht.

Kwatongen beweren dat dit alles niets met Zonhoven van doen heeft en dat de waarheid fel geweld aangedaan wordt. Sommigen spreken zelfs van leugens, maar die hebben dan de ondertitel “een relaas van sagen en verhalen” over het hoofd gezien.

Niet alleen is dit kleintjes en wordt aan de “exacte kennis” van grootva ten onrechte (!) getwijfeld, want het hele stramien waartegen de verhalen en legenden zich afspelen, is geheel geschiedkundig verantwoord. Veeleer dan de afleveringen een “broodje aap” te noemen, zou ik hen “historische fictie”, met de klemtoon op historisch, noemen naar het voorbeeld van beroemde schrijvers als Dan Brown of dichterbij, de Nederlandse schrijver en verteller over het koninklijk huis Tomas Ross, pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn.

Hij beschrijft ook voor 70% de realiteit, maar plots slaat dan weer de fantasie toe en gaat het verhaal voor 30% een eigen leven leiden, wat het ervaren van het leven alleen maar vrolijker en onverwacht heerlijk maakt, niet? Een beetje fantasie maakt de stoet van dagen alleen maar draaglijker en bekoorlijker, net als de sprookjes het ons voordeden toen wij als kinderen nog heerlijk konden dromen, nietwaar? Laat onze sprookjeswereld nog wat verder duren, zolang dit nog kan, want wat komt er morgen?(wordt vervolgd)

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio