thumbnail: null
thumbnail: null

Leuke reidansen ondanks ‘politieke’ spanningen

Een van de tradities die elk jaar opnieuw jong en oud in de ban houdt in Moelingen is de ‘cramignon’. De harmonie Berggalm uit Noorbeek, reeds voor de 26ste keer in Voeren, luisterde deze folkloristische reidansen op. Bloemenmeisjes openden een rondedans die door het dorp trok.

Nico Meens

Hoogdag voor Moelingen is zonder meer de dinsdagavond wanneer de ‘cramignon’ (reidansen) gedanst wordt. In het spoor van bloemenmeisje trok een lange sliert jongeren zich op gang. Op verschillende locaties werden dansers, vlaggendragers en muzikanten getrakteerd. Het reidansen is een aloud gebruik dat voor Limburg alleen nog in Moelingen gebeurt. Ook in de Waalse buurgemeenten Haccourt, Bassenge houdt men deze gebruiken nog in ere.

De organiserende vereniging ‘De Stoet’ accentueert telkens met Vlaamse en Limburgse vlaggen het Vlaams karakter van de streek. Ook Luiksgezinden vieren feest aan de zaal in de Roosenstraat. Vroeger waren er al eens strubbelingen wanneer beide groepen elkaar ontmoetten. De laatste jaren beperkt dit alles zich tot de verhoging van het muzikaal volume wanneer muzikanten en blazers van beide partijen elkaar kruisen. En voor deze uitgave, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, was het niet anders. Er was wel een geladen en ‘luid’ sfeertje in de Roosenstraat, maar uiteindelijk verliep alles rustig onder het toeziend oog van de politie.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio