thumbnail: null
thumbnail: null

Ludieke kaartmarathon op de Berwijn

“Vrouwen op straat, mannen op het water” was de slogan die de kaartclub van Moelingen dit jaar erg letterlijk nam. Twintig jaar lang reeds wordt er op kermismaandag gekaart. Belotte, een variante op het kwajongen, is de naam van het kaartspel dat reeds vroeg in de ochtend begint en doorloopt tot in de avonduren.

Nico Meens

Voor deze jubileumeditie kozen een tiental kaarters voor een speciale locatie. “Vanaf 07.30 uur hebben we dit eiland gebouwd op de Berwijnbeek vlak tegenover het terras van de brasserie De Berwien. Stevig trouwens met stellingbuizen en planken. Van op de oever kan je er alleen naartoe via enkele balken, kwestie van afzondering en concentratie bij het kaarten. Uiteraard zijn de balken nodig voor de bevoorrading vanuit de brasserie want van het kaarten krijg je dorst”, lachen Jean Plusquin en Huub Sluysmans. Tegenover het ‘eiland’ zitten de dames intussen gezellig op het terras en houden zij hun mannen in de gaten. “Geen idee tot hoe laat zij dit gaan volhouden”, maar het is een jaarlijkse leuke traditie.

Douche

Jongeren uit het dorp zorgden klokslag twaalf uur voor dé verrassing en spektakel. Gewapend met tractor en waterton bezorgden zij de kaarters letterlijk een koude en natte douche met, wat had U gedacht, water uit de Berwijnbeek. Van het eiland ontsnappen naar de oever was trouwens onmogelijk.

Later op de dag werden de kaarters nogmaals verstoord door dames die met een kayak tot onder het kaarters eiland peddelden om de mannen op stang te jagen. Na een heus ‘watergevecht’ werden ook de dames uiteraard gedoopt in de Berwijn, een gebruik dat elke nieuwkomer in Moelingen ooit in zijn leven zal meemaken.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio