thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

JOTA: 25 jaar toneel en vriendschap.

Jeugdtoneel JOTA bestaat 25 jaar en dat werd vrijdag 31 augustus uitgebreid gevierd in OC Lutselus in aanwezigheid van de talrijk opgekomen oud-leden en de volledige, huidige equipe. Leuk was het weerzien met Tjeu Sourbron die lange tijd instond voor decor, licht en geluid en met Jan Claes die tal van stukken schreef en regisseerde.

Inge Frederix

Opgericht in 1987 onder impuls van Willy Defevere kende JOTA al vlug een 22 leden. Hun eerste opvoeringen in 1988 “Wie krijgt een baby?” en “Een cursus Franse amourkes” kenden meteen veel bijval. In de jaren ’90 bleef de groep succesvol en werden de toneelstukken opgevoerd in goed gevulde zalen. Het gemeentebestuur van Diepenbeek overhandigde JOTA in 1997 een aandenken o.w.v. hun 10 jaar “Creativiteit op de planken”. 5 jaar later, in 2002, voerde JOTA een 20ste toneelstuk op onder de titel “OndBEERing”. Voor hun vertoning “Louisiana 1930” ontving het jeugdgezelschap van Opendoek Limburg een nominatie voor de “Hendrikjes 2010” in de categorieën “Beste Groepsprestatie” en “Kleding en Grime”. De laatste creatie van JOTA “De Assistent”, geregisseerd door Sem Gorissen, werd afgelopen mei nog 3 avonden lang vertoond.

Al vanaf het begin leerden de leden niet alleen “toneel spelen” maar maakten zij ook kennis met de toneelwereld via cursussen in o.a. verlichtingstechnieken en grime. Activiteiten als Jota’ à Pied zorgen dan weer voor een uitstekende groepssfeer.

De huidige groep is nog steeds zeer gedreven en creatief en zij bezorgden de oud-leden, hun vrienden en familie een leuke avond. De aanwezigen waren enthousiast over de fotowand, videohoek en diavoorstelling. Het hoogtepunt van de avond was een opvoering door de huidige leden waarbij “JOTA” de gedaante kreeg van een jonge, 25-jarige vrouw. Zij mocht kiezen op welke wijze haar verjaardag zou worden gevierd : realistisch, abstract, als een klucht, pessimistisch, vol angst of met veel fantasie. Zij koos voor een mix van dat alles waarbij de vriendschap centraal staat.

JOTA is steeds op zoek naar nieuwe leden van 12 tot 18 jaar. Begin november zal door deze leeftijdsgroep opnieuw een toneelstuk worden opgevoerd.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio