Hittegolf kan de pret niet drukken op internationaal folklorefestival

Print

Hittegolf kan de pret niet drukken op internationaal folklorefestival

Hasselt -

Voor de 28ste keer vond van 11 tot 15 augustus het Internationaal Folklorefestival plaats in Kuringen, Hasselt. De hele week lieten acht Europese volksdansgroepen zich van hun beste kant zien.

Het folklorefestival is een initiatief van de Limburgse Volkskunstgroep De Boezeroenen in samenwerking met de International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts (CIOFF).

Het CIOFF is de overkoepelende organisatie voor alle Europese folkloregroepen. Elk jaar nodigen de Vlamingen folkloristische dansgroepen uit verschillende landen uit om hun talenten te tonen in Kuringen. Dit jaar deden er groepen mee uit Bolivia, Canada, Georgië, Macedonië, Mexico, Oekraïne en Spanje. Ook de eigen Boezeroenen zetten hun beste beentje voor. De buitenlandse gasten werden gedurende hun verblijf in België ondergebracht bij gastgezinnen.

Jong geleerd is oud gedaan

Volkskunstgroep De Boezeroenen werd in 1976 opgericht in Kuringen en telt momenteel honderdzestig leden. Deze zijn verdeeld over verschillende leeftijdsgroepen tussen de drie en zesenzestig jaar oud. De volwassenengroep, beter bekend als de ‘aa-sjakosjen’, treedt niet op. Van kleins af aan streven de jonge dansers naar een plekje in de demonstratiegroep. Deze groep krijgt de eer om België te vertegenwoordigen in het buitenland. Ook in eigen land treden zij regelmatig op. Onlangs ging de groep naar Bulgarije voor een uitwisselingsproject.

Traditie in een modern jasje

Maar hoe komt het toch dat volksdansen zo’n aantrekkingskracht heeft? Benny Dupont, voorzitter van het festivalcomité legt uit hoe De Boezeroenen jonge mensen weet aan te trekken. “Volksdansen zit na een tijdje gewoon in je bloed. Vanaf de eerste kleuterklas bieden we al lessen aan. Naast een aanbod van traditionele dansen, leren we ook nieuw gecreëerde dansen aan die gebaseerd zijn op oude passen”, aldus Dupont. De dansers krijgen ook live begeleiding van een muziekgroep die bestaat uit traditionele instrumenten zoals accordeon, trommels, gitaar en verschillende fluiten.

Een passie voor dansen

Kitty Schruers (17) is al vijf jaar lid van De Boezeroenen en geniet er nog steeds met volle teugen van. “We oefenen onze danspassen één keer per week en je kunt in principe elke moment instappen. Dit jaar ben ik niet naar het buitenland kunnen gaan, maar volgend jaar zal ik er zeker bij zijn!”, zegt ze enthousiast.

Bij warme temperaturen en volledig gehuld in traditionele kledij is een dansopvoering een hele opgave, maar ondanks de hitte was het festival een spektakel voor jong en oud.

© 2012 – StampMedia – Stef Vananderoye, foto’s: Pauline Poelmans


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio