Verdiende loon?

Tot grote spijt moet een brandweerdienst naar aanleiding van populaire TV-series opboksen tegen het beeld van kaartende en slapende pompiers die wachten op een volgende opdracht. De realiteit is helemaal anders. Men kan een brandweerkorps van tegenwoordig gemakkelijk vergelijken met een bedrijf met verschillende afdelingen. Een korps heeft een werkplaats voor het onderhoud van de voertuigen, een atelier voor het onderhoud van duik- en persluchtuitrustingen, elektriciens voor gevoelige en minder gevoelige apparatuur, een tekenafdeling voor het opmaken van interventiedossiers, administratief personeel, een kader voor het opstellen van oefeningen en trainingen.

Een beroepsbrandweerman

Vooraleer een brandweerkorps naar een brand of ongeval kan vertrekken gaat er heel wat voorbereiding aan vooraf. De wagens moeten in optimale werking klaar staan. De officier moet, indien nodig en afhankelijk van de aard van inzet, beschikken over een interventiedossier van het bedrijf waar zich een probleem voordoet. De brandweermannen moeten beschikken over een goede conditie, een aangepaste (lees: dure en intensieve) opleiding en training.

De bevolking staat gewoon niet stil bij dat gegeven en vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze snel en adequaat geholpen worden. Dat diezelfde brandweerman onderbetaald wordt voor de risico’s die hij loopt weet de bevolking echter niet. Dat ook het verzekeringsaspect voor de pompiers zeer slecht geregeld is, is eveneens een publiek geheim. Wat met onze partners en kinderen als we wegvallen? Armoe?

Met alle respect voor voetballers die in hun vrije tijd een centje bijverdienen en dit vrij van fiscale en RSZ-lasten mogen doen. Een brandweerman(-ambulancier) wordt soms in het midden van de nacht uit zijn bed gehaald om de bevolking bij te staan met soms gevaar voor eigen leven. Meermaals moet een brandweerman ergens binnen gaan waar anderen zo snel mogelijk naar buiten stormen. De vergoeding voor deze (nachtelijke) prestaties zijn niet bijster hoog en zijn dan nog eens onderhevig aan de RSZ en belastingsvoorheffing.

De manier waarop de nabestaanden van overleden collega’s financieel behandeld worden is echt niet meer van deze tijd. Dit jaar verloren al 7 collega’s het leven en werden er al meer dan 10 zwaar verbrand. (over andere ongevallen zwijg ik dan nog) Toch wil men niet inzien dat het beroep brandweerman thuishoort in de lijst van gevaarlijke beroepen. Begrijpen wie begrijpen kan!

Hopelijk komt dit eindelijk eens op de politieke agenda en krijgt mijn partner en kind meer dan een belofte dat er ‘iets’ aan gedaan moet worden. Die belofte hebben de families gekregen toen de ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders even tijd hebben gemaakt om de begrafenisplechtigheid bij te wonen na de ramp in Gellingen. Maar daarna werd het weer stil…

Samenvatting è naam niet publiceren a.u.b.

Vooraleer een brandweerkorps naar een brand of ongeval kan vertrekken gaat er heel wat voorbereiding aan vooraf. Men kan een brandweerkorps gemakkelijk vergelijken met een bedrijf met verschillende afdelingen. De brandweermannen moeten beschikken over een goede conditie, een aangepaste (lees: dure en intensieve) opleiding en training. De bevolking staat gewoon niet stil bij dat gegeven en vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze snel en adequaat geholpen worden. Dat diezelfde brandweerman onderbetaald wordt, weet de bevolking echter niet. Wat met onze partners en kinderen als we wegvallen? Armoe? Voetballers die in hun vrije tijd een centje bijverdienen zijn vrij van fiscale en RSZ-lasten. Een brandweerman(-ambulancier) wordt soms in het midden van de nacht uit zijn bed gehaald om de bevolking bij te staan met gevaar voor eigen leven. De vergoedingen voor deze (nachtelijke) prestaties zijn niet bijster hoog en zijn dan nog eens onderhevig aan de RSZ en voor een groot deel aan fiscale verplichtingen. De manier waarop de nabestaanden van overleden collega’s financieel behandeld worden is triestig. Dit jaar verloren al 7 collega’s het leven en werden er een 10-tal zwaar verbrand. Toch wil men niet inzien dat het beroep brandweerman thuishoort in de lijst van gevaarlijke beroepen. Begrijpen wie begrijpen kan!

Hopelijk komt dit eindelijk eens op de politieke agenda en krijgt mijn partner en kind meer dan een belofte dat er ‘iets’ aan gedaan moet worden. Die “aandacht” hebben de families gekregen toen de ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders even tijd hebben gemaakt om de begrafenisplechtigheid bij te wonen na de ramp in Gellingen. Maar daarna werd het weer stil…

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer