Zoektocht naar beste fruitsoep 2012 werd openbaring

Print

Zoektocht naar beste fruitsoep 2012 werd openbaring

Sint-Truiden -

Soep is een gerecht dat van alle tijden is en van alle volkeren. Het vuur was nog maar net uitgevonden, of de brave mens uit de prehistorie kookte al soep en er is geen enkel land ter wereld of men maakt er een of andere soep. Deze grote diversiteit in tijd en ruimte maakt ook dat er soep gemaakt wordt van duizenden ingrediënten en dat er ook duizenden verschillende soepen of varianten bestaan.

Een reeks soepen die echter in onbruik geraakt is, zijn de fruitsoepen. De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie wilde dit vergeten gerecht een nieuw leven inblazen en ging op zoek naar de “Beste Fruitsoep van 2012”. Deze zoektocht kaderde in één van de doelstellingen van de Commanderie, namelijk de promotie van het fruit, fruitsappen en andere bijproducten, onder andere door het opzoeken en in ere herstellen van typische streekgerechten, vooral dan fruitgerechten.

De zoektocht naar de beste fruitsoep had dit jaar als lijdend voorwerp het zomerfruit. Van de deelnemers werd verwacht dat ze hun culinaire capaciteiten gebruikten om van kersen, krieken, aardbeien en bessen allerhande al dan niet in combinatie met producten, eigen aan de streek, een lekker fruitsoepje te maken, een origineel gerecht met een originele naam.

Jurering
De jurering gebeurde in twee fasen. Uit de ingezonden gerechten selecteerde de wedstrijdjury onder leiding van Jacques Collen van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie 10 finalisten. Die kookten hun soep en presenteerden hun gerecht opnieuw aan de vakjury die uiteindelijk met behulp van al hun zintuigen vijf laureaten selecteerden.

Laureaten
De vijf laureaten van deze eerste zoektocht waren:
• Bernd Granitzer uit Mettekoven met een “Aardbeiensoepje met een sorbet van basilicum en een gel van munt”
• Raf Sainte uit Velm met een “Kruidig soepje van Hedelfinger met een infusie van rozenbottel”
• Consuelo Duarte uit Kortessem met een “Rabarber-aardbeiensoep”
• Wim Smolders uit Bevingen met een “Aardbeien-frambozensoep met citroenverbena”
• Jaak Simons uit Guigoven met een “Broeder Jacobs fruitsoepje”

Verspreiding
De Keizerlijke Commanderie vatte echter het plan op om verder gaan dan een loutere zoektocht: ze wilde de resultaten van deze wedstrijd ook promoten bij het brede publiek. De vijf laureaten zagen hun recepten verschijnen in een kleurrijke folder die de Commanderie wil verspreiden op 2500 exemplaren

De toekomst
Fruit is een seizoensgebonden product met erg veel soorten en variëteiten. Dat houdt in dat ook hier de mogelijke combinaties quasi onbeperkt zijn. Het is dan ook de bedoeling van de Keizerlijke Commanderie om dit initiatief in de loop van de volgende jaren te herhalen met andere fruitsoorten en combinaties als onderwerp. Bovendien rekenen we er ook op dat de winnende recepten een plaatsje krijgen op de spijskaarten van de plaatselijke horeca. Want dat is nu net de bedoeling van een gerecht: dat het klaargemaakt en geconsumeerd wordt, thuis of op restaurant.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio