Enkel jeugd trotseert weergoden op 100 km van Opglabbeek

Print

Enkel jeugd trotseert weergoden op 100 km van Opglabbeek

Opglabbeek -

De Barbaren, Eendracht Louwel en de gemeentelijke sportdienst organiseerden vorige zondag de 100 km van Opglabbeek. Er stonden tal van evenementen geprogrammeerd: de 10.000 stappenroute in Louwel zou worden ingehuldigd; er konden uitgestippelde fietsroutes gevolgd worden; er was een mountainbike-initiatie voorzien voor de jeugd en het sluitstuk van de namiddag zou de 3de editie van de koers voor Opglabbeekse recreanten zijn.

Helaas... de weergoden strooiden roet in het eten. Maar terwijl de wandelaars en de fietsers het massaal lieten afweten, lieten de jeugdige mountainbikers zich niet intimideren door het gure weer. Een 10-tal dappere kinderen trok onder leiding van instructeur Werner Hilven de Louwelse bossen in. Eerst scherpten ze hun rijvaardigheid en stuurmanskunst aan op een speciaal aangelegd circuit. Over geïmproviseerde bruggetjes, wiebelende balken, tussen kegels en slalommend rond hoedjes, leerden de deelnemers de basistechnieken van het mountainbiken. Daarna vertrokken ze voor een tocht van een uur richting de natuur. Kletsnat en moe maar voldaan kwamen de kids terug in de tent. De chips en cola die hen aangeboden werd door de jeugdwerking van Eendracht Louwel smaakte er des te beter op.

Ondertussen arriveerden de ‘echte coureurs’ aan de ‘départ”. Er was echter maar 1 vraag die iedereen bezig hield: “Gaat de koers door ?”. Het regende onophoudelijk sinds ’s echtends en de buienradar voorspelde niet veel beterschap. Superfavorieten Stefan Bartsch en Adam Buteneers oogden samen met hun Brakkemannen scherp en waren er op gebrand om hun ploeg in de strijd te gooien. De Stegerboys en enkele renners die voor eigen rekening zouden rijden, hadden hun twijfels. De Barbaren profileerden zich ondertussen als ‘goed weer wielrenners’ …..

Op advies van de lokale politie GAOZ besloten de ‘rayonhoofden’ van de 100 km van Opglabbeek om de koers op het laatste moment af te blazen. Wateroverlast maakte het wegdek te gevaarlijk op verschillende plaatsen. “Dan gaan we meteen over naar plan B”, besloten de Stegerboys en de Brakkemannen in koor. Meteen vergaten de Barbaren dat hun hoogtestage niet in klinkende munt zou kunnen omgezet worden. Ze lieten daarom onmiddellijk de eerste Duvels aanrukken. Het zouden niet de laatste zijn van een lange avond.

En toen werd plots het idee gelanceerd om de koers te laten rijden op Brambieren-zondag (9 september, nvdr). Of dit haalbaar en realistisch is, werd even in het midden gelaten. Het idee leek en lijkt echter iedereen meer dan de moeite waard om verder te onderzoeken. Schepen van Sport ilse Wevers, sportfunctionaris Yves Geebelen en koersorganisator Stefan Cardeynaels legden meteen de eerste contacten met enkele aanwezige Brambieren-bazen. En, daar moest uiteraard nog eens op geklonken worden.

Terwijl de grote jongens van de koers verbaal meer en meer een hoge borst begonnen op te zetten aan de toog, knipoogden de kleine jongens en meisjes van de mountainbike eens naar elkaar. Zij konden immers echt een fiere hoge borst opzetten want alleen zij durfden het aan om de weergoden te trotseerden tijdens de 3de editie van de 100 km van Opglabbeek….. Proficiat kids !

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio