Hoge rente niet lang meer houdbaar voor Spanje

Print
Hoge rente niet lang meer houdbaar voor Spanje

Hoge rente niet lang meer houdbaar voor Spanje

Spanje kan zich niet lang meer blijven financieren aan de hoge rente die de markt momenteel vraagt. Dat heeft de Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy woensdag gezegd, in aanloop naar de belangrijke EU-top die donderdag start.

Spanje heeft het momenteel al moeilijk om zich te financieren en Rajoy waarschuwde dat het probleem nog groter zal worden "als we geen duidelijk signaal geven dat we het menen met het gezond maken van de overheidsfinanciën en het terugdringen van het begrotingstekort".

De rente die Spanje moet betalen om te lenen, blijft op een recordniveau hangen van ruim 6,8 procent, ondanks het feit dat de eurolanden tot 100 miljard euro willen uittrekken om de Spaanse banken te steunen. Spanje engageerde zich om zijn tekort dit jaar terug te brengen tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product, tegen 8,9 procent vorig jaar. Woensdag maakte de centrale bank van Spanje bekend dat de economische activiteit in het land in het tweede kwartaal "gedaald is aan een sterker tempo". In het eerste kwartaal was er al een daling van 0,3 procent.