"Limburg mikt" bij Sint-Pietersgilde

Print

Limburg mikt bij Sint-Pietersgilde

Beringen -

Het terrein van de St. Pietersgilde is bij Vlas (Vlaamse Traditionele Sporten) heel goed in de smaak gevallen alsook de prima ondersteuning. Zo was de Sint- Pietersgilde op 17 juni reeds voor de 8ste keer gastheer voor "Limburg mikt".

Vanaf 13u was het volk al aanwezig om zich met de inschrijvingkaart naar de verschillende volksporten te begeven.

Het katapultschieten - met 7 knikkers proberen de 7 schijven van verschillende diameters met de katapult omschieten - bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Even naar de manchetkegelbaan dan om te proberen de kegels omver te gooien. In het begin waren er ook weer meer naast de baan dan er kegels vielen, maar na wat oefenen en begeleiding ging het dan toch wat beter.

De staande wip kennen we, denken we toch. Terwijl de gewestploegen aan het schieten waren gingen we even vlug kijken om dan naar de geir voor de liefhebbers te gaan. Pijl op de boog mikken, schieten… ernaast. Nog wat geprobeerd en uiteindelijk waren we al blij dat de pijl het ijzer raakte.Gelukkig was er voor de jongsten ook nog een geir met 4 ballen die men kon afschieten.

Zal het aan de liggende wip beter gaan? Het ziet er toch al simpelder uit, je moet gewoon vooruit schieten. De helpers hebben veel pijlen moeten terughalen en nu en dan een pluim terugzetten. Het was al een goeie die er 2 kon afschieten! Voor de jongeren was ook hier een aangepaste versie Zij konden met dikke pijlen (stop) op verschillende borden fruit, dieren, enz. schieten. Bij hen zag je de smile op het gezicht ook (veel) groter worden als ze raak geschoten hadden.

Tussendoor kon men even verpozen in of rond de tenten en met een frisse drank naar de ‘Tervantse Country dancers’ kijken

De Struifvogel was een echte constructie: één voor de groten en een kleiner model voor de jongeren. De snavel in de bek en dan mikken op de roos, ook hier was wat oefening nodig.
Vanop het bankje de struifvogel loslaten en dan kijken waar de snavel in de roos is blijven steken.

Het klepschieten is dan weer iets speciaals. Door de wetgeving op de wapens mogen hier enkel leden +16 jaar EN aangesloten bij een club aan deelnemen. Dus wat oefenen met silhouetschieten en dit met een luchtkarabijn. Je kon ook met een luchtkarabijn op de wip schieten en proberen het bolleke van 30mm te raken. Gelukkig mag men hier al vanaf 7 jaar mee beginnen (misschien nog iets om in Paal mee te beginnen?).

Het paggooien was dan ook weer een uitdaging. Hoe krijgt men zo'n pag toch tussen die 3 takken gegooid? Jawel, het lukte.

Conclusie? Het was een namiddag waar men nog eens echte volkssporten kon doen. Spijtig dat het maar één keer per jaar is.

Meer sfeerfoto's vind je op paalonline.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio