Voer beslissingen uit

Print
Voer beslissingen uit

Voer beslissingen uit

--end[20:2281618]-->

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet pakt volgende week uit met zijn uitrustingsplan. Dat is nodig omdat ook de regering Di Rupo in haar regeerakkoord vasthoudt aan de sluiting van alle Belgische kerncentrales, te beginnen met de centrales Doel 1 en 2 en Tihange 1 in 2015. Nog altijd in dat zelfde regeerakkoord staat ook dat dit pas zal gebeuren indien er tegen dan voldoende alternatieve productiecapaciteit zal zijn. En om dat te weten is het dus tot volgende week wachten op Wathelet.

CD&V wachtte niet tot volgende week en liet gisteren al weten dat een of meerdere kerncentrales langer open moeten blijven dan 2015. Omdat volgens berekeningen van energiewaakhond CREG anders het licht uitgaat. Uiteraard is dat iets dat niemand wil. Gaan de kerncentrales dicht en is er onvoldoende alternatieve productiecapaciteit, dan moet er elektriciteit ingevoerd worden. En dat is veelal… kernenergie.

In dat geval kunnen we inderdaad evengoed onze eigen kerncentrales iets langer openhouden. We gaan ons hier niet principieel voor of tegen kernenergie uitspreken. Men kan argumenten pro en contra bedenken. Het voornaamste pro-argument is dat het een zuivere energie is. Daar tegenover staat dat het kernafval een lang aanslepend probleem is en dat de gevolgen dramatisch groot zijn wanneer het misloopt in een kerncentrale.

We willen het hier wel hebben over de beslissing om de kerncentrales te sluiten. En dan kunnen we het standpunt van CD&V niet zo goed begrijpen. De beslissing om alle Belgische kerncentrales te sluiten tussen 2015 en 2025 werd in 2003 genomen door de toenmalige paarsgroene regering Verhofstadt, vervolgens bevestigd door de tweede regering Verhofstadt, de regering Leterme en nu ook de regering Di Rupo. Dat betekent dat ondertussen alle partijen zich hebben uitgesproken voor een sluiting.

Wanneer al deze regeringen en al deze partijen een beslissing nemen, dan mogen we aannemen dat ze er ook alles aan doen om die beslissing uit te voeren. Door te blijven herhalen dat de kerncentrales pas gesloten worden indien er voldoende alternatieven zijn, komen er juist geen of toch onvoldoende alternatieven. Want wie investeert, wil zeker zijn dat zijn investering ook rendeert.

Concurreren tegen kerncentrales die financieel zijn afgeschreven, is immers niet mogelijk. Er zijn investeerders met plannen, o.a. in Beringen. Zij zullen hun plannen pas uitvoeren wanneer ze zeker zijn dat de kerncentrales sluiten. Waar wacht de regering Di Rupo op om de sluiting van de kerncentrales super definitief en onomkeerbaar te maken.

Eric Donckier