NMBS

De NMBS-Vinck gaat begin volgend jaar vliegen. Het zat er aan te komen. Wie enkele dagen geleden in het radioprogramma, 'Voor de dag', de vermaarde Spoorbaas zijn ongenoegen hoorde uiten, wist het meteen. Hij was het politiek getalm beu. Bovendien zei Vinck dat men minstens zoveel oog moest hebben voor de kwaliteiten van de te benoemen personen, dan voor hun partijkaart.

Michel Cremers - Zonhoven

Wat in deze toch een ferme kanttekening, zeg maar aanwijzing was, welke richting het zou uitgaan.

Er daar is het precies misgelopen. Vinck lustte het zaad niet meer dat de linkse minister van buurtspoorwegen hem in zijn bakje kipte. Dus kapt hij ermee. Of met andere woorden, Vinck wordt de facto gedwongen om ontslag te nemen. Maar eerst moet hij zich nog enkele maanden dubbel plooien, want hij moet tegelijkertijd de holding en het transportbedrijf leiden. Een haast onmogelijke taak.

Voorlopig is dus bij de NMBS eigenlijk niet alles meer in de 'haak'. Maar na nieuwjaar zou dit vlug volkomen in de 'Haeck' kunnen geraken.

Heel wat kranten spreken over de nieuwe aanstellingen van politieke benoemingen. Wat het begrip politieke benoeming betreft, wil onze krant ons op het verkeerde been zetten. "Benoemingen door de overheid zijn altijd politieke benoemingen", aldus de opinieschrijver. Ik durf er voor wedden dat deze opinieschrijver nooit moderne wiskunde heeft gehad. Want zoals niet elke rechthoek een vierkant is, is niet elke benoeming door de politiek, een politieke benoeming. sommige rechthoeken zijn vierkanten. En sommige benoemingen door de politiek zijn politieke benoemingen.

In alle geval enige tijd terug, de tijd toen de 'goednieuwsshows welig tierden, was het begrip 'perceptie' voor de paarsen een 'gouden' begrip. Welnu in de perceptie van de goegemeente is een politieke benoeming een benoeming waar 'wie je kent belangrijker is dan wat je kent en kunt'. De benoeming van Karel Vinck destijds was geen politieke benoeming omdat de ervaren bedrijfsleider een palmares van kwaliteiten en successen kon voorleggen. Anders gezegd dat hij de beste keuze was.

Dat de beslissing van Vinck vroeger uit de trein te stappen, voorafgegaan werd door een fikse ruzie in het kernkabinet over de benoemingen bij de NMBS, behoeft heus geen tekeningetje.