thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Tentoonstelling over mijnverleden in school De Bladwijzer

Drie kunstenaars tonen hun werken 'het mijnverleden' in de nieuwe school De Bladwijzer in Tuinwijk Waterschei naar aanleiding van manifesta9.

Manu Vanderyeken toont abstracte materieschilderijen die qua coloriet, vorm en structuur verwijzen naar steenkool en ondergrond.

Tonino Di Pietrantonio

Het kunstwerk een vierluik laat de grondkleuren en structuur, het bijna aanvoelen van de natuur en de rotswanden.

An Vanderlinden legt de emotie vast via een reeks St-Barbara-beeldjes met wijwatervat in keramiek gevuld met steenkool. Onder de titel 'Sint Barbara opluchting' veegt ze het zweet van haar voorhoofd. De opluchting dat ze in Limburg geen mijnwerkers meer moet beschermen. Sint-Barbara staat hier als symbool voor alle vrouwen die zich geen zorgen meer moeten maken omdat hun man of kinderen in de koolmijn aan het werken zijn. Het gevaar is geweken.

Jos Y Seré schildert figuratieve getuigenissen van belangrijke momenten uit het 'mijnverleden'. Het eerste schilderij toont de dood van Valère Sclep voor de ingang van de mijn van Waterschei gedragen door omstanders. De muren beklad met bloed en een lokale beleidsvoerder, hier Wim Dries voorgesteld.

Vrijdag 14 januari 1966: de kabinetsraad bespreekt het nationaal reconversieplan. Er is uitgelekt dat Limburg 18 miljoen frank krijgt en Wallonië 300 miljoen frank. De mijnstaking begon in Zwartberg op 31/01/1966, en sloeg over naar Winterslag. Daar vieln gekwetsten onder wie Jef Bylen uit Diest. Daarna trokken ze naar Waterschei. Daar werden 3 mannen doodgeschoten.- Jan Latos (Winterslag) getroffen door kogels in de rug en gestorven.- Valère Sclep (Waterschei) door traangasgranaat getroffen aan het hoofd en sterft onmiddellijk. - Mevr. Blommaerts-Souvereyns (Waterschei) getroffen aan het hoofd, hersenschudding. - Yigit Hulusi Zwartberg geraakt aan de knie.- Margarino Angel Zwartberg schotwonde rechterbil.- Wouters Frans Antwerpen schotwonde onderbuik.- Heylen Jozef Diest schotwonde buik.- Antonio Arcilio schotwonde linkerdij en verlamd.- Theo Van Hecken Wilrijk verlamd onderste ledematen door een kogel in de rug.

De tentoonstelling loopt in de maanden juni en juli op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. Ze heeft ook een eigen website: http://www.mijnverleden.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio