Bezinning over DHL

Het DHL-sprookje is definitief voorbij! Deze hele affaire heeft wekenlang de politieke barometer doen stijgen waardoor sommige politici zowaar last kregen van pré-electorale koorts!

Rob De Wispelaere - Houthalen

De vakbonden blijven zitten met een wrange nasmaak, zij hebben het onderste uit de kan gehaald om de politieke wijsneuzen op hun verdomde plicht te wijzen.

Er zijn van die verlichte geesten in de Wetstraat die het begrip solidariteit met de werknemers alle geweld aandoen, voor hen spaar ik mijn woorden niet.

Wat wij willen is gewoon de bescherming én zo mogelijk de versterking van onze fragiele werkgelegenheid, niet meer; niet minder!

Maar dat de voltallige Wetstraat zich liet beetnemen door de geheime agenda van DHL mag hier zeker niet als een verwijt opgevat worden, we zijn letterlijk gerold.

Hoe men het ook draait of keert: de globalisering van de economie is dé belangrijkste factor waarom het moederbedrijf van DHL zijn plannen heeft gewijzigd!

Niet zozeer het gekibbel tussen de regeringen was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, maar wél de uitbreiding van de EU waardoor het economische zwaartepunt naar het oosten wordt verplaatst.

De vaststelling dat de Deutsche Post er niet wakker van ligt om haar profijt te verhogen door middel van opbod tussen een paar landen, maakt ons zedelijk verplicht om onze strategie aan te passen.

Politieke hoofdkwartieren moeten uit de DHL-saga de nodige lessen trekken en zich zeker niet laten chanteren door multinationals.

Grote ondernemingen kan je immers niet verplichten om hier te blijven, zij doen dat uit vrije wil; mét of zonder overheidssteun...

Het drama van Renault Vilvoorde, Philips Hasselt, Ford Genk, Opel Antwerpen, Boelwerf in Temse én een dozijn anderen spreken toch boekdelen.

Persoonlijk zie ik een oplossing in een doorgedreven samenwerking over regeringen heen om van de werkgelegenheid een topprioriteit te maken. Dat betekent concreet: samen leren werken aan een haalbare oplossing om die globalisering van onze economie zoveel mogelijk op te vangen!

Vanwege een vakbondsmilitant.