thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

10 Jaar Bekãn Djus

“Bekãn Djus” is een groep van een 10-tal muzikanten van de Koninklijke Harmonie Salvia van Heers die zich toegelegd heeft op de volkse muziek. Dit jaar zijn ze reeds 10 jaar actief in Heers en omstreken. Daar zij meestal optreden bij vieringen, huldigingen, feesten of evenementen bestaat hun repertoire hoofdzakelijk uit vrolijke, gekende melodieën.

Jean-Marie Robijns

Iedere Heersenaar weet natuurlijk dat "Bekãn Djus" het dialect is voor "Bijna juist". Deze naam is een knipoog naar hun manier van musiceren: weinig formeel maar degelijk en met het doel dat zowel de toehoorders als de muzikanten er plezier aan beleven.

Optredens zijn er in alle mogelijke omstandigheden. Bij mooi weer is dit meestal in open lucht of eventueel onder een tentje. Van zodra de muziek begint te spelen, zie je zo een lach verschijnen op het gezicht van de toehoorders. In andere gevallen spelen ze in een zaaltje of ook in een kerk, dit laatste vooral in de kerstperiode. Hiervoor hebben zij natuurlijk een speciaal kerstprogramma met een ganse reeks bekende kerstliederen. Ook op een kerstmarkt kan je ze wel eens tegen komen, maar in deze periode van het jaar kan het weer wel eens tegenvallen en kan het erg koud zijn. Dit was o.a. het geval in 2009 ter gelegenheid van de kerstwandeling in Horpmaal. Het vroor toen stenen uit de grond maar de muzikanten hadden zich goed aangekleed en verwarmden hun handen aan het vuurtje waarop de warme soep bereid werd. Van zodra de eerste wandelaars voorbij kwamen begonnen zij vol moed te blazen maar het water dat de schuif van de schuiftrombone en de “pistons” van de andere instrumenten vlot laat bewegen, bevroor al snel en alles blokkeerde. Er werd dan maar snel verhuisd naar het buurthuis.

Bent u op zoek naar een muziekgroep om uw feest, receptie, straatbarbecue,... op te luisteren? Of speelt u zelf muziek en heeft u zin om mee te spelen? Ga eens kijken op de website www.salvia.be of stuur een mailtje naar secretariaat@salvia.be. Bekan Djus repeteert elke maandagavond in het buurthuis van Opheers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer