Het grote ongelijk

In mijn lezersbrief van 05.10.04. met als titel "cholesteroloorlog", schreef ik al dat onder het bewind van de minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke de medicijnen "waanzinnig" duurder waren geworden.

Michel Cremers - Zonhoven

Misschien vonden heel wat lezers dat woord 'waanzinnig' wat overdreven.

Welnu, ik citeer even Van Duppen auteur van het boek "de Cholesteroloorlog" in Humo van 21.09.04 : "Door de schrijnende nalatigheid van minister Frank Vandenbroucke kon de farma-reus Merck, Sharp & Dome, ondanks het verstrijken van het octrooi op haar cholesterolverlager Zocor, gedurende meer dan een jaar het alleenrecht op de superwinsten in deze deelmarkt behouden. Kostprijs voor de ziekteverzekering, voor u en mij dus : 22,8 miljoen euro."

En nu zegt ook onze krant dat de 'beste minister' toch wel eens even in het eigen hert mag kijken.

Onder Frank Vandenbroucke namen de uitgaven voor gezondheidszorgen in tgv-vaart toe. Volgens onze krant met

4,79% in het jaar 2000; met 8,40% in 2001; met 7,10% in 2002 en met 6,46 in 2003. Tezamen zo'n 26.75% in vier jaar tijd, of zo een vierde van de hele ziekteverzekering.

De duurdere medicijnen maken daar een deel van uit.

Ik hoorde nog heel recent Rudy Demotte in een radio-interview zeggen toen het over de cholesterolverlagers ging :" We moeten durven toegeven dat in ons land de medicamenten veel te duur zijn."

En dan Frankske maar reclame maken met zijn maximumfactuur, die nauwelijks voor 10% van de inwoners van ons land soelaas brengt.

Als ik het ooit volmondig met de mening van de opiniejournalist ben eens geweest, dan is het nu met zijn stukje, "Het grote ongelijk".