Antipolitiek

In een uitzending van het televisieprogramma 'Koppen', toen nog met Dirk Tieleman, leerde ik van moraal-filosoof, Etienne Vermeersch van de RUG, dat je alleen racistisch kan zijn door daden. Die wijsheid heb ik toen voor eeuwig en één dag in mijn hoofd gestoken. Misschien dat de professor vandaag er al anders over denkt. Het Arbitragehof alleszins niet.

Michel Cremers - Zonhoven

Tijdens het discours van De Crem over de 'beleidsverklaring' van de regering, nam de premier voortdurend nota's, precies alsof hij nog in de aula van een universiteit zat.

Toen hij zijn wederwoord mocht plaatsen, beschuldigde hij De Crem ervan, dat hij verzuurd was en de antipolitiek voedde.

Welnu, je moet maar eens opletten, iemand die het in een politiek debat niet kan halen, omdat hij de argumenten van de tegenstrever niet weet te weerleggen, zal steeds naar verzuring en antipolitiek grijpen. Waarmede de betichter dan ook zijn nederlaag toegeeft.

Antipolitiek kan zich alleen maar vertalen in daden. Niet door gebruik te maken van de vrije meninguiting.

Een expliciet voorbeeld van antipolitiek is natuurlijk het fameuze 'cordon sanitair', waarbij men één miljoen kiezers gewoon links laat liggen.

Misschien is het daarom dat men in vele geschriften, wanneer men het over de democratische partijen heeft, daar graag het woordje, zelfverklaarde tussen aanhalingstekens' bijzet. Zelfs opinieschrijvers van onze krant - want zonder lezers geen krant- bezigen die uitdrukking.

Meer over Rode Kruis