thumbnail: null
thumbnail: null

Luc Vos schrijft biografie over nonkel pater Jef

In 1947 trok Jef Vos, missionaris van Scheut, naar China om daar zijn missie-roeping op te nemen. Hij was er werkzaam in Chong-wei, Ningsia en Shanghai. Met volle teugen genoot hij van het missionarisleven, bouwde een parochie op en schreef 32 Fascicules in het Chinees en in het Engels, die gebruikt werden door bijna 10.

Luc Vos

000 Chinezen als godsdienstonderricht.

In 1951 rukte het rode leger echter steeds verder op en werd het werk van de missionarissen stil gelegd.

De druk van de communisten en de angst om opgepakt te worden, zorgden er voor dat Jef Vos een zware hartziekte opliep en in 1951 in China gestorven is. Hij is daar begraven, maar zijn Fascicules werden nog jaren na datum actief gebruikt.

Jef Vos is geboren en getogen in Schakkebroek, net zoals Luc Vos, neef van Pater Vos en samensteller van de biografie. Al jaren was Luc Vos gefascineerd door het leven van zijn Nonkel Pater, maar had tot nog toe niet de tijd gevonden om er actief mee bezig te zijn.

Toen Pater Jef Vos eerder dit jaar tijdens het programma van Woestijnvis, 'Nonkel Pater', genoemd werd als een inspirator van andere missionarissen, is hij de zoektocht naar alle mogelijke materiaal opnieuw begonnen. Die zoektocht is zeer vruchtbaar gebleken. Meer dan 100 brieven, gaande van 1 velletje tot 5 kanten naarstig vol gepend. Aangevuld met bijna 100 originele foto’s, gemaakt door pater Vos zelf in China.

Het is een zeer boeiend boek geworden. Geen roman, wel een verzameling van zeer interessante documenten:

- het reisverhaal, zoals Pater Vos het zelf geschreven heeft, en in de Missiën van Scheut verschenen is- een heleboel documenten rond zijn priesterwijding (inclusief een aantal speechen)- voorbeelden van de Engelse en Chinese correspondentie zoals door hem opgesteld en door duizenden Chinezen jarenlang gebruikt- Een groot deel van de brieven naar huis, naar familie, naar vrienden - brieven over hem, na zijn dood, die vertellen wat er echt gebeurd is op het einde van zijn leven, iets dat hij altijd voor zijn familie verborgen gehouden heeft.

520 bladzijden vol met boeiende lectuur. Soms niet veel vertellend, maar in het grote kader van het hele verhaal vaak des te veelzeggender.

Het was een ongelooflijk boeiend project. Vooral interessant voor de familie, maar ook een boeiend tijdsbeeld van de jaren net na WO II. Het leven in Limburg, maar ook in China. Doorspekt met Schakkebroekse en Stevoortse uitdrukkingen. De visie van Pater Jef op de wereldpolitiek, de landen waar hij doorreist, de Chinezen, doorvlochten met een zeer fijn gevoel voor humor.

Meer info over dit boek is te vinden op www.lucvos.be, waarlangs het eventueel ook kan besteld worden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio