De Wiezelpas

HBvL.be Het Belang van Limburg

Dinsdag is het 1 mei, Feest van de Arbeid, en voor de meesten onder ons een vrije dag. Niet zo in Nederland waar ze maandag Koninginnedag vieren maar dinsdag gewoon werken. Je kan er bijgevolg donder op zeggen dat heel wat provinciegenoten dinsdag ontspannen gaan kuieren, winkelen of terrassen in dat gezellige Maastricht.Wie daar een coffeeshopje wil meepikken zal eraan zijn voor de moeite, want dinsdag gaat in Nederland de wietpasregeling van kracht. Coffeeshops worden ‘besloten clubs’ met maximum 2.000 leden waartoe enkel meerderjarigen die in Nederland wonen, kunnen toetreden. Enkel wie lid is, mag er een lading pretgras kopen of nuttigen.

Vrijdag heeft de kortgedingrechter in Den Haag immers het verzoek van 19 Nederlandse coffeeshophouders tegen de invoering van de wietpas verworpen. Die vinden de nieuwe wet discriminerend en een schending van de privacy, maar de rechter schaart zich dus volledig achter de Nederlandse overheid. Die wil met de wietpas drugstoeristen uit het buitenland weren. Vorig jaar kregen de veertien Maastrichtse coffeeshops 1,7 miljoen buitenlandse klanten over de vloer, onder wie de helft Belgen. Het gemeentebestuur van Maastricht (en dat van enkele andere Nederlandse gemeenten) zijn die overlast hartstikke beu, net als de burgemeesters van de naburige gemeenten Lanaken, Riemst, Bilzen en Voeren.

Is het probleem vanaf dinsdag opgelost? Allerminst. Cannabis wordt slechts in een beperkt aantal landen gedoogd - enkel in Nederland zijn er coffeeshops - maar het wordt wel overal ter wereld gerookt. Het is dus niet omdat Nederland zijn internationaal aanbod drooglegt, dat de vraag zal imploderen. Integendeel, de markt zal zich snel reorganiseren: softdrugs gaan opnieuw het illegale circuit in, bij lokale handelaartjes én bij de georganiseerde misdaad. De triomf van de vier Limburgse burgemeesters is dus enkel een pyrrusoverwinning.

Bijna 100 jaar geleden werd in de Verenigde Staten een amendement aan de grondwet toegevoegd dat gebruik en productie van alcohol strafbaar maakte. Deze ‘prohibition’ of drooglegging zorgde ervoor dat de (on) georganiseerde misdaad - de maffia - de productie, smokkel en verkoop van alcohol volledig in handen nam. Na 13 jaar werd wijselijk beslist het amendement in te trekken. Het zou dus niet slecht zijn als alle victoriekraaiende burgemeesters enkele maffiafilms zouden bekijken. Tenzij ze enkel op korte termijn denken en het hen worst zal wezen wat hier over 13 jaar gebeurt. Want zou die nieuwe ‘wiezelpas’ in 2025 nog bestaan? Juist...

Yves Lambrix