Gloeilamp uitgedoofd in 2012

Print

Gloeilamp uitgedoofd in 2012

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een gefaseerd verbod op gloeilampen. Tegen september 2012 zal in de Europese Unie de laatste gloeilamp uit de winkelrekken verdwenen zijn.

In december vorig jaar hadden de experts van de EU-lidstaten in het comité op de ecoreglementering al ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie.

Nu ook de bevoegde commissie van het Europees Parlement haar fiat heeft gegeven, kan de Commissie de maatregel in werking laten treden. Het voorstel voorziet in een gefaseerde uitdoving: vanaf september 2009 een verbod op de verkoop van gloeilampen van 100 watt, een jaar later een uitbreiding van het verbod tot lampen van 75 watt, in september 2011 ook een verbod op lampen van 60 watt en nog een jaar later moeten ook de laatste gloeilampen van de markt verdwijnen. Dan zullen de Europeanen definitief moeten overschakelen op spaarlampen, LED-lampen of halogeenlampen. Die zijn bij aankoop iets duurder, maar verbruiken gemiddeld vijf keer minder dan de klassieke gloeilampen. Zo zouden de consumenten tot 50 euro per jaar besparen. Daarbovenop zou de uitstoot van broeikasgassen volgens schattingen van de Europese Commissie met minstens 4,5 miljoen ton per jaar verminderen.