Personeel belangrijkste besparingspost bij sanerende bedrijven

Het personeel is de belangrijkste post waarop de Belgische bedrijven besparen om de financiële situatie gezond te houden. Dat blijkt uit een peiling van het jobmagazine Vacature.

Van de 2.216 respondenten zegt 40 procent dat hun bedrijf de riem al aanhaalt en meldt 20 procent binnenkort een besparingsronde te verwachten.

belga.be

De voornaamste post waarop bespaard wordt, is het personeel, zowel door ontslagen als door het niet verlengen van tijdelijke contracten. Voorts voeren de bedrijven een loonstop door of snijden ze in de opleidingen van het personeel.Vacature vergelijkt de antwoorden van deelnemers met een beslissingsmacht met die van de "niet-beslissers". De respondenten met beslissingsmacht geven veel meer besparingen aan, zo blijkt. "Dat wijst er op dat de Belgische bedrijven meer bespaarden dan hun werknemers aanvoelen en weten", aldus Vacature.De helft van de sanerende bedrijven drukt de kosten door op zakenreizen te besparen. Die bedrijven kiezen voor vluchten in economy-class en voor meer tele- of videoconferenties.Aan de enquête van Vacature namen 2.216 respondenten deel, van wie 73 procent Nederlandstaligen en 27 procent Franstaligen. Van hen heeft 26 procent een beslissingsbevoegdheid over besparingen.