Klassiek in de Museumkerk: Duo Amythis

Vorige zaterdag 14 april was het gitaarduo Amythis te gast in de Museumkerk van Rekem. Voor het allerlaatste klassieke concert van dit seizoen nodigde het Cultureel Centrum de gitariste Véronique van Duurling uit, samen met haar duopartner en echtgenoot Harold Gretton (Australië).

Hester Cox

Véronique is afkomstig uit Lanaken en begon op 9 jarige leeftijd gitaar te spelen. Na haar studie aan de academie van Gellik ging ze naar het conservatorium van Maastricht. Nu studeren ze beiden in Straatsburg waar ze hun ‘Cours de Spécialisation’ afronden. Als duo Amythis geven Harold en Véronique concerten over heel de wereld. Ze gingen graag in op de uitnodiging om nog eens in het verre Lanaken te spelen en waren blij enkele bekende gezichten in het publiek te zien.

Ze brachten een uitgebalanceerd programma met muziek uit verschillende landen en uiteenlopende stijlperiodes. Voor de pauze speelde Véronique alleen, en dankzij haar inleving in de muziek, warme gitaarklank, diepe concentratie en helder spel wist ze de aandacht van het publiek drie kwartier lang moeiteloos vast te houden. Met haar verhalen tussendoor informeerde ze het publiek over de muziek en zorgde ze ervoor dat je anders en gerichter ging luisteren. Na de pauze speelde het echtpaar als duo. Door de dialoog tussen beide muzikanten werd een nieuwe sfeer gecreëerd in de kerk. Ze besloten het concert met de Sonata Fantasia van Dusan Bogdanovic, die in dit werk de oorlog in Joegoslavië verklankt. Hun interpretatie was indrukwekkend en wist de toehoorder te ontroeren. Uit de talrijke positieve reacties van het publiek sprak de waardering voor deze jonge muzikanten en bleek ook dat de bijzondere bezetting (2 gitaren) hen zeker kon bekoren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio