Rusland sluit oliecontract met China tot 2030

Print
Rusland sluit oliecontract met China tot 2030

Rusland sluit oliecontract met China tot 2030

Rusland voorziet China tegen een recordkrediet van 25 miljard dollar (19,7 miljard euro) tot 2030 van aardolie. Na maandenlange onderhandelingen hebben beide partijen in Peking de grootste energiekredietovereenkomst uit de Russische geschiedenis ondertekend.
Dat hebben meldden de Russische persbureau's Interfax en TASS, op basis van bronnen bij het Chinese energieconcern CNPC.

Volgens de berichten heeft China zich hiermee verzekerd van in totaal 300 miljoen ton aardolie. Het Russische staatsenergieconcern was door de sterk gedaalde wereldmarktprijzen dringend op zoek naar buitenlandse kredieten. Volgens de overeenkomst zal de China Development Bank 15 miljard dollar lenen aan de Russisch olieproducent Rosneft en 10 miljard dollar aan Transneft, de operator van de Russische oliepijpleidingen. Rusland en China hebben verder een overeenkomst over de bouw van een pijpleiding vanuit de Oost-Siberische stad Skovorodino naar Daqing, in het noordoosten van China. Eens de lijn voltooid zal er jaarlijks 30 miljoen ton ruwe aardolie door gepompt worden.