Alicebourgondische gerechten: slasoep

In KTA Alicebourg en Basisschool in de Engelse Hof te Lanaken kunnen de leerlingen steeds warm eten. Het keukenteam staat elke dag paraat om de leerlingen heerlijke gerechten voor te schotelen. Wij willen jullie hier een beetje van laten genieten en zullen elke week een alicebourgondisch gerechtje plaatsen op deze site.

Erik Kalders

Slasoep met balletjes

Voor 4 personen:2 kroppen sla200 g kippengehakt100 g gerookt spek dikke sneden1 l water en of kippenbouillon 60 g parmezaan (stuk)100 g zachte kruidenkaas1 eiPaneermeel 60 g2 blaadjes laurier1 takje tijm4 takjes verse oreganoBoterNootmuskaatPeperZout Slasoep met balletjes

Snij het hart uit de sla en was ze voorzichtig en zorgvuldig zodanig dat er geen zand meer in de sla zit. Zwier de sla of laat ze uitlekken op een propere keukenhanddoek. Schil de uien en snij ze grof. Stoof in een soepketel in wat boter de ui glazig. Hou een deel van de licht groene sla apart en stoof de rest mee met de ui. Maak een kruidentuiltje van de laurier, tijm en oregano door dit samen te binden en laat het daarna meestoven met de groenten. Schenk er de kippenbouillon bij en laat rustig pruttelen op een zacht vuur. Snij het gerookt spek in kleine dobbelsteentjes en bak ze in een pan knapperig. Doe het gehakt in een schaal en voeg er het ei, paneermeel en de spekblokjes bij. Rasp er de kaas onder en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en meng tot een homogene massa. Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix tot ze goed glad is. Hou ze warm en doe er de kruidenkaas bij. Zet opnieuw de mixer erin tot de kaas is opgelost. Rol met de hand balletjes van het gehakt en laat ze garen in de soep. Serveer de soep in een diep bord met de balletjes en versier met in stukjes gesneden knapperige sla die we bewaard hebben.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio