Betserse delegatie verbroedert met Witkowo (Polen)

In het kader van een verbroederingsprogramma reisde vorige week een vijfkoppige delegatie naar het Poolse Witkowo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog - 70 jaar geleden - crashte een Brits vliegtuig met Poolse bemanningsleden van het 301ste squadron in Rummen.

Jo Roggen

Dit squadron is tegenwoordig gevestigd in Powidz nabij Witkowo. Op voorstel van de Poolse generaal Mikutel werd een verbroedering met Witkowo uitgewerkt.

Burgemeester Benny Munten, eerste schepen Jo Roggen, schepen Chris Jamar, secretaris Herman Stiers en historicus Guy Leus verbleven drie dagen in Witkowo en kregen er een druk maar zeer leerrijk en aangenaam programma voorgeschoteld. Zo werden ze de eerste dag ontvangen op het stadhuis door het voltallige stadsbestuur en kregen ze meer uitleg over de werking van de verschillende gemeentelijke diensten. Ook stond er een bezoek aan de brandweer, de verschillende scholen, de kinderopvang, een herdenkingsmonument, het historisch museum, de sportinfrastructuur, een vakantieresort en de kathedraal van Gniezno op het programma.

Witkowo is een stad van 14.000 inwoners, heeft een oppervlakte van 24.000 hectare en bestaat uit een 8-tal deelgemeenten. Het stadsbestuur investeerde dankzij Europese subsidies heel wat geld in nieuwe infrastructuur: o.a. een gloednieuw hotel, een vakantieresort aan een binnenmeer, diverse sportaccommodaties en enkele kleine cultuurzalen werden de laatste 4 jaren gebouwd in en rond het stadscentrum.

Volgend jaar zal een Poolse delegatie een bezoek brengen aan de gemeente Geetbets.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio