Het zieke kindje

Uit de gevangenis van Aarlen zijn vrijdagavond twee gevaarlijke criminelen ontsnapt. Ze gijzelden twee cipiers die zwaargewond raakten. Het was al de tweede gijzeling in een Belgische gevangenis in nog geen week tijd. Een cipiersstaking was het logische gevolg.

HBvL.be Het Belang van Limburg

Telkens opnieuw doet een ontsnapping terugdenken aan 19 augustus 2006, toen 28 gedetineerden het op een lopen zetten uit de gevangenis van Dendermonde. Akkoord, uit een Pakistaanse gevangenis wisten het voorbije weekend ook 400 criminelen te ontsnappen, maar sta ons toe dat land niet te vergelijken met ons mooie, beschaafde België. Het goede van die mega-ontsnapping was dat de federale regering in 2006 vliegensvlug budgetten vrijmaakte voor extra beveiliging in onze strafinstellingen. Dat wierp vruchten af, want het aantal ontsnappingen liep de voorbije jaren fors terug. 2010 was zelfs een recordjaar, met slechts tien ontsnappingen waaronder slechts drie uit de instellingen zelf - de zeven anderen uit het ziekenhuis of bij hun ophaling. Ondertussen stijgen de cijfers opnieuw.

De spontane staking die afgelopen weekend uitbrak onder de cipiers in enkele Waalse gevangenissen zal dan ook niet de laatste zijn. Dat weten we met grote zekerheid... omdat de oorzaak van het probleem al decennialang bekend is: België telt 32 gevangenissen, waarvan de meeste vooroorlogs verouderd en veel te klein zijn.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft gisteren gezegd dat ze het vertrouwen in Justitie wil opkrikken, dat ze begrip heeft voor de cipiers die al jaren om meer veiligheid vragen. Ze kondigde een aantal voorstellen aan die Justitie beter en sneller moeten maken, zoals een investering van 800.000 euro in metaaldetectoren. Het siert de minister dat ze in deze budgettair zware tijden wat zakgeld ophoest. Helaas zal die goodwill weinig verhelpen aan het structureel probleem van ons gevangeniswezen. Zelfs de op stapel staande bouw van vier nieuwe gevangenissen zal dat onvoldoende doen.

De kern van de zaak is dat Justitie al 20 jaar lang een departement in crisis is. Justitie is al 20 jaar lang het zieke, ellendige kindje dat over het hoofdje wordt geaaid, maar onvoldoende juiste medicatie krijgt om te genezen. Er zijn veel Justitieministers geweest die veel plannen hebben gemaakt, maar echte budgetten zijn altijd uitgebleven. Bij de politiehervorming gebeurde dat wel, mét resultaat. Laten we daarom van Justitie de lakmoesproef maken van de hele regering Di Rupo. Als die tot 2019 in het zadel blijft - zoals dat al is geopperd - heeft ze voldoende tijd om dit fundamenteel probleem op te lossen.

door Yves LAMBRIX