Orchideeëndokters op ‘Orchilim 2012’

Print
 Orchideeëndokters op ‘Orchilim 2012’

Orchideeëndokters op ‘Orchilim 2012’

Bilzen -

Van 6 tot 9 april organiseert Orchideeën Vereniging Vlaanderen regio Limburg (OVV Limburg) Orchilim 2012, één van de grootste en mooiste Europese orchideeëntentoonstellingen, in Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen.

Met 14.000 bezoekers uit de Benelux, Duitsland en Frankrijk vormden de voorgaande edities Orchilim 2006 en 2009 een enorm succes.

Dit jaar pakt OVV Limburg uit met een nog grootsere tentoonstelling en tal van nieuwigheden.

Gratis orchidee en verpotworkshop
Vijftig internationale orchideeënverenigingen, botanische tuinen en orchideeënkwekers stellen duizenden bijzondere en zeldzame orchideeën tentoon. “Bezoekers kunnen deze orchideeën niet alleen bewonderen, maar ook kopen. Bovendien krijgen de eerste 7000 bezoekers een gratis orchidee. Tijdens een verpotworkshop leren ze hoe ze die moeten verpotten, want orchideeën hebben een speciaal grondmengsel nodig”, vertelt OVV-voorzitter Paul Noben.

Orchideeëndokters
“Dit jaar nodigden we ook de befaamde Utrechtse Orchideeëndokters uit. Krijg je je orchideeën niet terug in bloei of hangen de bladeren er maar slap bij? De dokters kunnen je haarfijn uitleggen wat er precies schort en vertellen honderduit over de juiste verzorging.”

Ook aan de gevorderde orchideeënliefhebbers werd gedacht. “Liefhebbers kunnen vier lezingen bijwonen. Over de zoektocht naar onontdekte orchideeën in de Nieuw Guinese nevelwouden of over Europese orchideeën, want veel mensen weten niet dat ook in de Belgische bossen nog orchideeën in het wild groeien, al worden ze wel met uitsterven bedreigd.”

Ten slotte komen ook bloemschikfanaten aan hun trekken. “Ikebanacreaties met orchideeën zijn echte kunstwerkjes. Ikebana is een Japanse vorm van bloemsierkunst volgens het principe ‘less is more’ met harmonieuze lijnen, ritmes en kleuren waar je stil van wordt”, legt Paul Noben uit.

Limburgse orchidee
Je zou haast vergeten dat de organisatie van de tentoonstelling volledig in handen is van een vereniging. “OVV Limburg werd in 1977 opgericht. We gingen van start met een zestal leden, inmiddels telt de vereniging 75 enthousiaste leden die het orchideeënvirus flink te pakken hebben”, lacht Paul Noben. “Ons jongste lid is 18, het oudste 88. We kweekten speciaal voor Orchilim een nieuwe orchidee, die in Alden Biesen boven het doopvont gehouden wordt met voor het eerst een typisch Limburgse naam.”

Orchilim praktisch
Wanneer? vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 april van 10 tot 18.30u - maandag 9 april van 10 tot 17u
Waar? Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen
Inkom? 7 euro - gratis toegang voor kinderen tot 14 jaar - 5 euro voor groepen vanaf 15 personen

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio