thumbnail: null
thumbnail: null

Louis Paul Boon verdedigde mee de brug van Briegden

De schrijver die vandaag in het hele Nederlandse taalgebied herdacht wordt, verdedigde op 10 mei 1940 de brug van Briegden. "Officieren waren er niet te zien", schrijft hij in Mijn kleine oorlog: “Maar hier hadden we hen niet meer gezien vanaf het eerste schot, uitgezonderd dan die armzalige luitenant van de 9de, doch wat betekende een luitenantje tegenover hen ginder?

rené thewissen

Hen, dat zijn de Duitse troepen die aan de Lanakense kant van de brug (Tongerse Steenweg) opduiken. Het luitenantje van het Regiment 2 de Carabiniers maakte zich dik: “…ik draaide het hoofd naar de luitenant van de 9de die op de kleine kassei hen met de armen open stond te verwijten: saligaud’s, boche’s! Net of zij dat aan de overkant van het Albertkanaal konden horen. Er was anders al lawaai genoeg. Vlak naast ons schoot er ene de band van zijn mitrailleuse leeg, hij zat op een stoel die hij uit de cremerie [nu restaurant Alkahof] had gehaald.”

Tot de telefonist het bevel doorgaf: redde wie zich redden kan: “… als we van die dijk eens wegraakten hoorde we hén ginder niet meer zo luid VORWARTS schreeuwen.” Aalstenaar Boon spreekt van ‘dijk’, dat begrip kent hij van de Dender in zijn geboortestreek. Een hoog talud, zoals aan het Albertkanaal, komt in het vlakke Oost-Vlaanderen niet voor.

Foto: Boonbunker en Cremerie, nu restaurant 'Alkahof'


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio