Drie generaties van familie Roosen genieten van carnavalsontwerpen van Ernest Roosen

Print

Drie generaties van familie Roosen genieten van carnavalsontwerpen van Ernest Roosen

Hasselt -

Op 3 maart ging de tentoonstelling Alaaf!! Carnaval in het stadsarchief van start in Het Stadsmus, met een rondleiding voor de familie Roosen. In 2009 verwierf het stadsarchief een aantal ontwerptekeningen van carnavalswagens uit de jaren 1950. Ze waren allemaal van de hand van Ernest Roosen.

Roosen was medeoprichter en voorzitter van Vriendenkring de Reuzen-Kempische wijk, die een belangrijke rol speelde bij de heropleving van de carnavalstraditie in Hasselt.

Naast de tekeningen maakte ook een fotoalbum met liedjes en foto’s deel uit van de schenking. Deze leuke, kleurrijke aanwinst vormde het uitgangspunt voor een tentoonstelling over carnaval in Hasselt. Het eerste gedeelte geeft een beeld van de heropleving van carnaval in de periode 1939-1955, met foto’s, affiches, programmaboekjes en andere informatie uit de stedelijke dossiers over de inrichting van de carnavalsstoet. De tweede zaal is gewijd aan de ontwerpen van Ernest Roosen, die geconfronteerd worden met hun uitvoering in de stoet zelf. Onlangs werd de collectie trouwens uitgebreid door de familie Roosen, met prachtig filmmateriaal over Vriendenkring de Reuzen-Kempische wijk en haar activiteiten, maar ook haar leden en de wijk zelf komen uitgebreid aan bod.

Tijdens de rondleiding liet de zoon van Ernest Roosen een geluidsopname horen van een speech van zijn vader naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Ma Deplee. Daarna genoot de familie met een drankje van de werken van hun voorvader, en leerden de jongere telgen hun opa of overgrootvader kennen als een energiek en gedreven man, met een groot creatief talent. Voor de oudere familieleden was het een trip down memory lane en een zeer geslaagde familiebijeenkomst!
De tentoonstelling wordt verlengd en loopt nog tot 8 april in Het Stadsmus. De toegang is gratis.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio