Broedermoord

Print
Broedermoord

Broedermoord

Wat is me dat een uitputtingsslag, die Republikeinse voorverkiezingen. Als Super Tuesday iets bewezen heeft, is het dat koploper Mitt Romney nog lang niet zeker mag zijn dat zijn verdeelde partij hem in augustus zal aanduiden om het begin november op te nemen tegen Barack Obama. De Democratische president mag zich dan ook de enige winnaar van Super Tuesday noemen.
Akkoord, Romney won in zes van de tien staten waar dinsdag het verkiezingscircus halt hield. Maar hij is nog een heel eind verwijderd van de ruim 1.100 gedelegeerden die hij nodig heeft voor de nominatie. Gisteren stond zijn teller stil op 415 afgevaardigden voor de Republikeinse conventie. Mocht Newt Gingrich, die zijn thuisstaat Georgia moeiteloos achter zich kreeg, de oproep van Santorum volgen om uit de strijd te stappen, dan zou Romney het verdomd lastig kunnen krijgen.

De schatrijke mormoonse zakenman Romney wordt door de conservatieve achterban van de Republikeinse partij gewantrouwd - al heeft hij miljoenen aan reclame voor zichzelf en nog eens miljoenen aan spotjes tegen zijn rivalen uitgegeven. Iedere vier jaar wordt de spagaat die Republikeinse presidentskandidaten moeten maken, groter. Om de voorverkiezingen te winnen, moeten ze de relatief kleine, maar politiek actieve evangelische christenen en Tea Party-aanhangers voor zich winnen. Het discours dat ze daar hanteren, doet het echter niet goed bij de kiezers van het midden en bij de onafhankelijken.

Romney heeft de tegenslag dat in dit jaar van ‘Wrecking Ball’ (Bruce Springsteen) of de Occupybeweging succesrijke kapitalisten in een slecht daglicht staan, zeker als deze kapitalisten hun fortuin gemaakt hebben in de ‘creatieve destructie’ van bedrijven, zoals het opkopen, saneren en in stukken hakken van ondernemingen in deze kringen heet. Bovendien begint de Amerikaanse economie weer op gang te komen en daar kan alleen president Obama van profiteren. Het vertrouwen van consumenten en producenten neemt toe. Bovendien daalt de werkloosheid - al is dat vooral te ‘danken’ aan het feit dat veel mensen de zoektocht naar een baan hebben opgegeven en daarom niet in de statistieken zijn opgenomen, maar een kniesoor die daarover valt.

We zullen nog een tijdje de rituele broedermoord bij de Republikeinen mogen aanzien. De partijtop kan zich ongetwijfeld vinden in de verzuchtingen van voormalige First Lady Barbara Bush die onlangs zei dat deze race voor haar “de ergste verkiezingen waren die ik tijdens mijn leven heb beleefd”.

Roger Huisman