Bonte beestenboel op kinderafdeling in Sint-Franciskusziekenhuis

De kleurrijke samenwerking tussen de tekenacademie en het Sint-Franciskusziekenhuis van Heusden-Zolder kent een vervolg.

Twee jaar geleden werd de kraamafdeling van het Sint-Franciskusziekenhuis aangekleed met schitterende kunstwerkjes van zwangere dieren, gemaakt door jonge artiesten van de tekenacademie.

sofie smeets

Nu kwam de vraag vanuit het ziekenhuis om de recent vernieuwde kinderafdeling op te fleuren. Nadat alle kamers van plafond tot meubilair een opknapbeurt kregen, ontbrak er nog een tikje sfeer.

Aan de kinderen van de tekenacademie werd gevraagd om leuke, fantasievolle beesten te ontwerpen. Dit leidde tot erg originele resultaten die verder uitgewerkt konden worden. De schetsen werden uitvergroot, geprojecteerd op houten panelen en met veel zorg en oog voor detail uitgewerkt door een enthousiast team van de academie. Dit resulteerde in een bonte mengelmoes van grappige, beestige wezens.

Er werd zelfs gedacht aan afleiding voor de kinderen tijdens vervelende onderzoeken: zo zijn enkele ontwerpen ook driedimensionaal uitgewerkt. Grappige beesten in papier-maché hangen nu te bengelen boven de patientjes hun hoofd in de onderzoekskamer. Zo kunnen de kinderen hun ogen de kost geven i.p.v. naar een wit plafond te turen en doet een anders zo gemene prik misschien wat minder pijn…

IEDEREEN TEVREDENUit verschillende reacties van personeel en patiënten blijkt een grote tevredenheid. De vrolijke gezichtjes op bijgevoegde foto’s zijn het bewijs.

Het hoofd van de afdeling Marijke Claes is erg trots op de kleurrijke muren: “Nu onze afdeling volledig vernieuwd is, zijn deze kunstwerken de kers op de taart. Het plaatje past perfect. We zijn erg gelukkig met dit resultaat, net als onze patiëntjes. Voor kinderen is het meestal geen plezierige ervaring om in het ziekenhuis te verblijven. Op deze manier wordt de pijn hopelijk al een klein beetje verzacht. We doen er graag alles aan om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Zeker de 3D-beestjes in de onderzoekskamer zijn een succes op de afdeling! Ook voor ons personeel is het natuurlijk nog aangenamer werken in zo’n kleurrijke omgeving.”

Ook de tekenacademie blikt tevreden terug: “Als academie werken we graag mee aan zulke projecten", zegt directeur Walter Missotten. “Kinderen gelukkiger maken via kunst behoort tot onze kerntaak. ”

Nog even kort tot besluit: op de sprookjesachtige kinderafdeling van het Sint-Franciskusziekenhuis zijn ze erg blij met de komst van hun eigen varkentje met een lange snuit…


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio