Bert Dewil stelt de realiteit in vraag met schilderkunst

Print

Bert Dewil stelt de realiteit in vraag met schilderkunst

Hasselt -

Er kwam heel wat publiek opdagen, vrijdag, bij de vernissage van 'Wicked Salvations', een tentoonstelling van Bert Dewil. Niet verwonderlijk want deze jonge kunstenaar krijgt heel wat weerklank met zijn werk, zowel binnen de kunstwereld als daarbuiten.

Waarom? Ongetwijfeld omdat zijn werk oprecht is en iets te vertellen heeft. En dat zie je.

In 2010 deed Dewil al eens mee aan een groepstentoonstelling in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum. Dat was in de nasleep van de Canvascollectie. Hij was immers een van de geselecteerden van deze wedstrijd en zijn werk mocht mee naar Bozar. Nu de molen van de Canvascollectie opnieuw volop begint te draaien en men op zoek gaat naar nieuw talent, houdt hij nog steeds stand.

De beelden die Bert Dewil creëert, zijn niet onmiddellijk duidelijk. Er wordt een omgeving gesuggereerd die we niet gewoon zijn. Hij laat niet zien wat echt is. Hij laat een schilderij zien, een onechtheid. Die beeldende onechtheid komt tot uiting door zijn onderzoek naar dagdagelijkse indrukken. Indrukken die vaak gepaard gaan met een vage subjectiviteit. Indrukken die het denken bevestigen. Subjectiviteiten van een menselijke waarneming. Dewil zelf heeft het over de steeds herhalende vraag naar wat echt is. “Het kan zo zijn maar ook anders, het kan anders maar ook zo,” zegt hij. “Dit maakt de subjectiviteit vaag. En die vage realiteit is een bevestiging voor het bestaan van de vertwijfeling. Cogito ergo sum. Ik denk dus ik ben. En daar stopt het.” Het hoeft voor hem ook niet verder te gaan. De vertwijfeling is het beeld dat hij wil vasthouden en aan de toeschouwer wil laten zien.

De tentoonstelling Wicked Salvations loopt nog tot 25 maart. Je kan ze elke zaterdag en zondag bekijken van 14u tot 17u in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt (A. Rodenbachstraat 18, 011/ 35 27 80, voc@telenet.be).
In de rand van deze tentoonstelling stelt Hasselaar en lid van het organiserende kunstpunt CARÉ, Valentin Peters, zijn werk voor.
Beide kunstenaars zijn op zondag 25 maart aanwezig op de tentoonstelling in het kader van de KnipoogDag.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio