Watertoren van Bocholt wordt afgebroken

Print

Watertoren van Bocholt wordt afgebroken

Bocholt -

Op woensdag 29 februari keurde het Bocholter schepencollege een aanvraag goed van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening om de watertoren van Bocholt te mogen afbreken.
De watertoren in de Driemorgenstraat werd gebouwd in 1966. De toren is 42 meter hoog.

De waterkuip bevindt zich 33 meter boven het grondpeil. De aanvoer van het drinkwater gebeurt vanuit het waterproductiecentrum in Neerpelt. De inhoud van de kuip bedraagt 500 m³. Deze hoeveelheid stemt overeen met het dagelijks gebruik van een duizendtal gezinnen. De toren zorgt enkel voor het opvangen van de dagelijkse piekverbruiken ’s ochtends en ’s avonds.

Burgemeester Claessens: “Een recente stabiliteitsstudie van de VMW gaf aan dat er in de toekomst problemen met de kuip konden ontstaan. Deze kuip staat immers niet op zuilen, maar is opgehangen aan het metselwerk van de toren zelf. Om mogelijke problemen te vermijden heeft de VMW beslist om de toren te laten afbreken. De watervoorziening van de Bocholtenaren komt niet in het gedrang. Men plaatst automatische drukregelaars rechtstreeks op het net. Deze drukregelaars vervangen de natuurlijke druk van het water in de kuip. Niemand zal aan de waterkraan enig verschil met vroeger ondervinden. Ons water blijft zoals vroeger uit het productiecentrum van Neerpelt komen en blijft dus ook van dezelfde uitstekende kwaliteit.”

De afbraak van de vertrouwde toren is niet voor morgen. De directie van VMW Limburg vermoedt dat het minstens nog een jaar zal duren voor de afbraakwerken zullen starten.

“Tijdens de Open-monumentendag van 1994 kregen tientallen Bocholtenaren de kans om de toren te bezoeken. Vooraleer deze mastodont tegen de vlakte gaat, willen we in overleg met de VMW onderzoeken of we de toren nog een laatste keer voor het publiek kunnen openstellen. Vanop de toren heb je immers een prachtig zicht over onze gemeente.” aldus nog de burgemeester.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio